Vene sõjablogijad saatsid Šoigu rõõmuga valitsusest minema

21.05.2024

SÕJABLOGIJA SAJATAB: “Saates Sergei Šoigu ära kaitseministri kohalt, mida ta on järjepidevalt hoidnud viimased 11 ja pool aastat, tahaks öelda paljutki, aga ütleme välja põhilise – Šoigu ei teinud ära oma elu kõige olulisemat eksamit, milleks oli erioperatsioon Ukrainas.”

Kui 12. mai õhtul tuli avalikuks, et president Vladimir Putin vahetab Venemaa valitsuses välja kaitseminister Sergei Šoigu ja uueks kaitseministriks saab majandustegelane Andrei Beloussov, algas venekeelses blogimeedias ärev sigin-sagin. Ent kiiresti sai selgeks, et Šoigut ei oota piinlikuvõitu pensionilesaatmine või saadiku ametikoht Mongoolias, nagu kunagi pikaaegset Nõukogude Liidu välisministrit Vjatšeslav Molotovi. Juba alates 2012. aastast kaitseministri ametit pidanud Šoigu vangerdati üsnagi olulisele Venemaa julgeolekunõukogu sekretäri positsioonile.

Samal ajal ei varjanud mitmed sõjablogijad ning Telegrami sõjauudiste kanalid, et Šoigust lahtisaamine kaitseministrina on neile meele järele. Näiteks Mihhail Zvintšuk, kes juhib ühte kõige suuremat Vene sõjauudistele keskenduvat Telegrami kanalit Rõbar (1,2 miljonit jälgijat), ütles teleintervjuus, et kuigi Šoigu väljavahetamine oli tema jaoks üllatus, peab ta seda heaks uudiseks.

Beloussovil on aega mõni kuu

„Probleemid armees on kasvanud nagu lumepall ja neid ei kavatse keegi eitada – need on tegelikult olemas. Teine asi, et minister Šoigu isikus täitis pikka aega piksevarda rolli. Armees on kõik halvasti, kes on süüdi? Õige, minister ja peastaabi ülem [Gerassimov]. Praegu koristatakse piksevarras ära.“

Uuel kaitseministril Andrei Beloussovil on Zvintšuki sõnul aega umbes kolm kuud, mil saab öelda, et ta alles elab sisse. Kui kolme kuu jooksul asjad ei parane, siis „hakatakse küsimusi esitama.“

Youtube´i kanal “Redaktsija” avaldas intervjuu sõjandusekspert Valeri Širjajeviga, keda üllatas kui suurt rõõmu valmistas vene sõjaväelastele kaitseminister Šoigu lahkumine. ”Kas te kujutate ette – brigaadi staapides osteti šampanjat!” kirjeldas Širjajev nelja miljoni jälgijaga videoblogis. ”Niisugust rõõmu, sellist tormilist entusiasmi poleks ma küll osanud oodata.”

Vene sõjablogijatele meeldis väga ning nad võimendasid uue kaitseministri lauset, mida ta pidavat oma juhtmõtteks: ”Eksida võib, aga valetada ei tohi!”

1,2 MILJONI JÄLGIJAGA SÕJABLOGIJA MIHHAIL ZVINTŠUK: “Korruptsioon (armees) oli, on ja jääb.”

Umbes 600 000 jälgijaga Telegrami kanal Военный Осведомитель ehk Sõjateavitaja reageeris uudisele Beloussovi nimetamisest kaitseministriks nii: „Ootamatu kandidaat kauaoodatud tagandamise jaoks“. Ning lisas: „Saates Sergei Šoigu ära kaitseministri kohalt, mida ta on järjepidevalt hoidnud viimased 11 ja pool aastat, tahaks öelda paljutki, aga ütleme välja põhilise – Šoigu ei teinud ära oma elu kõige olulisemat eksamit, milleks oli erioperatsioon Ukrainas (sedasi nimetavad Vene võimud sõda Ukrainaga – toim).

Tõenäoliselt peaks nüüd ootama olulisi administratiivseid muudatusi kaitseministeeriumi struktuuris, paljude vanade inimeste lahkumist ja uute esilekerkimist“.

Teine Vene sõjablogija, Aleksei Živov umbes 73 000 jälgijaga Telegrami kanalist ЖИВОВ Z leiab, et Šoigu lahkumine annab võimaluse Vene peastaabi ülemale Valeri Gerassimovile astuda riigi esimese sõjaväelase rolli (erinevalt Šoigust ei kanna uus kaitseminister Beloussov mundrit – toim).

Gerassimov võib saada vabamad käed

„Asume keset pealetungi, mille kavandas Gerassimov. Lisaks jääb Gerassimov pärast Šoigu lahkumist silmitsi uue ministri ja tema meeskonnaga, see tähendab, tal tuleb uuesti ennast tõestada.“

Ning Živov lisas: „Härrased ohvitserid, Beloussov hakkab reaalselt armeed ümber relvastama ja ära koristama bürokraatiat, mida te vihkate. Käsklusi hakkab andma peastaabi ülem, kogu sõjaline komponent on tema peal.“

SÕJABLOGIJA ŽIVOV: “Härrased ohvitserid, Beloussov hakkab reaalselt armeed ümber relvastama ja ära koristama bürokraatiat, mida te vihkate. /…/ Kõik saab korda.“

Parasjagu tähelepanu äratab blogijates ka see, et Šoigu saadeti kaitseministeeriumist ära veidi aega pärast seda, kui tema lähedane alluv, asekaitseminister Timur Ivanov arreteeriti eriti suures ulatuses altkäemaksuvõtmise kahtlusega. Juba pärast Šoigu väljavahetamist on altkäemaksuvõtmise põhjusel kinni võetud ka kaitseministeeriumi kaadriülem kindralleitnant Juri Kuznetsov, kelle juures kodus läbiotsimisel leitud kuldmünte, umbes 100 miljonit rubla sularaha jne.

„Kõige järgi otsustades on alanud aktiivne kaitseametkonna puhastus,“ kirjutas 13. mail juba eelviidatud Telegrami kanal Rõbar, mis märkis, et lisaks kaadriülema rollile täitis Kuznetsov ministeeriumis ka riigisaladuse kaitse teenistuse ülema kohuseid.

„Võimalik, et tulevikus saavad kodumaale osutatud teenete eest kriminaalasja mitte ainult Timur Ivanov, vaid ka mõned teised tõhusad kaitseministeeriumi administraatorid, kes endiselt struktuuris oma ametikohal töötavad,“ leidis juba 12. mail Telegrami kanal Военный Осведомитель.