Kas mõjuka grupi Таллиннцы administraator kutsub üles McDonaldsit boikoteerima?

17.05.2024

Kui Delfi juhtis hiljuti tähelepanu asjaolule, et populaarse kiirsöögikoha McDonald iseteeninduse Tallinna teeninduskohtade menüüst on kadunud vene keelne menüü, reageeris sellele raevukualt 54 000 jälgijaga rühma Таллиннцы administraator Oleg Bessedin.

“Selliste otsuste puhul oleks õige olnud seda kiirtoiduvõrgustikku boikoteerida,” kirjutas Bessedin, kogudes 160 laiki ja 14 jagamist. “Kuid venekeelne kogukond… Selline otsus oleks aga mõjutanud negatiivselt russofoobse ettevõtte käivet. McDonald’si otsus Eestis vene keel menüüst välja jätta tekitab meelepaha ja segadust. See on veider ja arusaamatu käitumine ettevõtjatelt riigis, kus kolmandik elanikkonnast räägib vene keelt emakeelena. Keeldumine venekeelse teabe ja teeninduse pakkumisest pole mitte ainult ebaprofessionaalsus, vaid ka tarbijate õiguste otsene rikkumine. See loob barjääre arvukale venekeelsele elanikkonnale ja on vastuolus tolerantsuse ja mitmekesisuse austamise põhimõtetega. McDonald’s, olles rahvusvaheline ettevõte, peaks arvestama kõigi klientide vajadustega, sealhulgas nendega, kelle jaoks on vene keel peamine suhtlusvahend. Selle fakti ignoreerimine on vastuvõetamatu ja ebaõiglane.”

Bessedin kontrollib üht kõige mõjukamat Eestis tegutsevat Facebooki rühmitust Таллиннцы. Delfi jaoks keeldus kiirsöögiketi pressiteenistus seda uuendust kolme kuu vältel kommenteerimast.

Rühma administraatori postitusele vastas  Oliver Lambrik, kes Facebooki kontol oleva info kohaselt on Nõmme gümnaasiumi inglise keele õpetaja. “Kui ma Venemaale lähen, siis saan eestikeelset teenindust? Kõigil riigikeelevihkajatel on võimalus ju kolida riiki, kus saab vene keeles rääkida nii palju kui kulub,” küsis Lambrik, kelle postitus tekitas samuti palju reaktsioone.

Talle vastas suure lugejaskonnaga kommentaarilõimes Marcus Arro, kelle nimelist inimest tema FB profiili järgiotsustades tegelikult ei eksisteeri: “Normaalsetes euroopralikes riikides, mitte natsistlikes nagu eesti, teenindatakse igas keeles. kui vaja, ilma liigsete küsimusteta. Aga ainult eesti riigis (valitseb) pidev skiso keelte teemal, allasurumise ja solvumise teemal.”  See kommantaar sai üle 100 tunnustava laigi.

Lambricu sõnavõtt ärritas oma rühmas tavapäraselt mõttevahetustesse mitte sekkuvat Oleg Bessedinit. Mees, kelle tegevust on kirjeldanud nii Eesti Ekspress kui kapo aastaraamat, jätkas arutelu kommentaariga, mis sai 118 laiki: “Venemaal on eesti külad ja seal osutatakse eestikeelseid teenuseid. Tallinnas elab üle 30 protsendi vene keelt kõnelevatest inimestest. Oleme osa sellest riigist ja ühiskonnast. Ja nüüd püüavad nad meid alandada. Kui oled tark eestlane, võiksid seista nende inimeste eest, kes sinu kõrval elavad ja seda riiki armastavad. Lõppude lõpuks, kui pole üksteise suhtes austust ja usaldust, mida te teete, kui lein juhtub?”

Таллиннцы on keskkond, milles poliitilisi postitusi tehakse harva. Rühma liikmete hoiakutest saab aru pigem jälgides seda, millised postitused on kommentaare saanud.

9. mail ning selle eel ja järel avaldati Таллиннцыs korduvalt kommentaare, mille peale reageeris Darja Park: “Olen Jõhvi politseijaoskonna veebipolitseinik. Agressiooni toetamine ja agressori sümboolika kasutamine on keelatud nii avalikus ruumis kui sotsiaalmeedias. Agressorriigi sumboolika avalik eksponeerimine toetab selgelt konflikti ja sellisele kaitumisele reageerime resolutselt, et ennetada teiste igusrikkumiste tekkimist ja nende eskaleerumist. Politsei alustab köikide agressiooni toetamise ja agressori sümboolika kasutamise rikkumiste puhul menetlust.”

Sama teksti kordamine vene keeles tagas, et Georgi lintide eksponeerimine ühismeedias lõppes.