Propamon punases: Vene kõrge ametnik levitas valeuudist Eestist “küüditatud naisest”

17.03.2024

Monitooringukeskkond Propamon näitas 16. märtsi 2024 päeva esimeses pooles mitmeid viiteid Venemaa meedias selle kohta, nagu takistaksid Eesti ametivõimud Eestis elavatel Venemaa kodanikel piiri ületada ja osaleda valimistel.

Nende teadete hulka ilmus ühtäkki uudis, et “Eesti võimud saatsid riigist välja venelanna Nõukogude sõdurite haudade eest hoolitsemise eest. Lisaks sellele kogus ta Donbassi elanikele humanitaarabi ja korraldas aktsiooni “Surematu polk”.”

Väljaannetes viidatakse Venemaa inimõiguste voliniku Tatjana Moskalkova Telegram-kanalis avaldatud postitusele, kus ei mainita ühtegi naist ega naise nime:

Üksikasjad puuduvad. “Küüditatud” naise nime ei avaldata. Ja lause, et “naine palus abi Ivangorodi piirivalimispunktis”, kõlab täiesti naeruväärselt.

Uudis hakkas Venemaa inforuumis aktiivselt levima, nagu ka teised teated “venelaste valimistel osalemise takistamistest”:

Propastop teab kindlalt, et Eestist pole kedagi välja saadetud ega kuhugi “küüditatud”. Seni on kõik isikute Eesti Vabariigist väljasaatmise juhtumid meedias avaldatud ja üldsusele teatavaks tehtud. Viimane selline oli 8. juunil 2023. aastal aset leidnud Zoja Paljamari juhtum. Tõenäoliselt kasutati seda intsidenti 16. märtsi 2024. aasta valeuudise alusena.

Ilmselt mõtles Moskalkova ise (või koos abilistega) selle uudise välja, kasutades tahtlikku väärinfot küüditatud naise kohta. Valeuudise ajastus ei olnud samuti juhuslik – narratiiv sellest, kuidas kuri Eesti riik takistab venelastel oma presidenti valida, hakkas keerlema juba valimiste eelõhtul. Vene ajakirjandus andis sellistele vihjetele isegi eraldi nimetuse – “Lääne irve”. Võib arvata, et see on Vene propaganda uus töömeetod, kus varasemalt teadaolevad faktid lisatakse kontekstist väljarebituna olemasolevasse infopilti jättes valemulje, nagu need oleks omavahel seotud.

Ja kui see ongi omamoodi meenutus narratiivist “teisitimõtlejate tagakiusamine”, siis on info selgelt hilinenud ja eksitav. Infooperatsiooniks on seda palju nimetada.

 

Kasutatud pildid on kuvatõmmised viidatud allikatest.