Pildimängu vastus: ehtne õhulaev!

28.01.2024

Aasta esimeses pildimängus näitasime fotot õhulaevast Tallinna kohal. Küsisime:
– kas pilt on ehtne või võltsing?
– kui ehtne, siis mis sündmus on pildil?
– millisest kohast on foto tehtud?

Pilt on peaaegu kindlasti ehtne. Seda saab väita, leides pildiotsinguga samale fotole vasteid. Näiteks võib leida Ajapaigast sama pildi koos infoga, et pildistaja on Johannes Rambach. Igaks juhuks tasub foto üle kontrollida ka tööriistaga Forensically, seegi ei leia fotolt võltsimise märke.

Guugeldades märksõnu “graf zeppelin rambach”, võib leida Ajaloomuuseumi Facebooki postituse, mis annab ülevaate 28. septembril 1930 Tallinna kohal lennanud õhulaeva külaskäigu asjaoludest.

Kust on foto pildistatud? Nii Ajapaiga link kui ka Ajaloomuuseumi postitus viitavad Vanale Pritsumajale  Vana-Viru 14. Vastuse õigsust kinnitavad teised samast asukohast tehtud teised fotod, samuti geolokeerimine pildil nähtavate maamärkide järgi: just sellest majast vaadates satuvad ühele joonele Nikolai kiriku torn Vene tk 24, Bremeni torn ja Pikk tänav 36 aadressiga kõrge maja.

Suur tänu kõigile, kes lahendust leidma vaevusid. Varasemad sarnased ülesanded leiad otsisõnaga “Pildimäng” või samanimelisest rubriigist.