Hantsom on kinni peetud

08.12.2023

Väljaande Baltija.eu ja Postimees.ee andmetel on Allan Hantsom Kaitsepolitseiameti poolt kinni peetud. Kaitsepolitseinikud pidasid neljapäeval kinni kremlimeelse aktivisti Allan Hantsomi, kahtlustatuna Eesti Vabariigi vastu suunatud luuretegevuses ja selle toetamises.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib uurimise käigus muutuda. Praegu on mees kahtlustatavana kinni peetud ning uurijad teevad esmaseid menetlustoiminguid.

Baltija.eu vahendab, et Eesti kaitsepolitsei pidas 7. detsembril 2023 kinni Eesti kodaniku, erakonna KOOS liikme, ajakirjaniku Allan Hantsomi. Terve päeva toimus tema korteris läbiotsimine. Parteijuhi Oleg Ivanovi sõnul kavatses Allan kolida alaliselt elama Venemaale. Plaan oli kahe päeva pärast Eestist lahkuda.

 

Kes on Allan Hantsom?

Allan Hantsom on “rahumarsi” ja Surematu polgu eestvedaja, Sprut Meedia juhtfiguur, propagandaportaali Baltnews kaasautor ja kuulub võrgustikku “Protestijad”.

Allan Hantsom (46) on sattunud korduvalt kaitsepolitsei aastaraamatute veergudele. Kaitsepolitsei avaldas aastaid 2021-2022 käsitlevas aastaraamatus peatüki teemal, kuidas Kreml kasutab paremäärmuslasi oma huvides. Kapo aastaraamatust võib lugeda:

“2021. aasta veebruarikuus võis Tallinna vanalinnas koos Surematu Polguga näha venekeelseid Eestist pärit skinhead’e, kes osalesid opositsionäär Aleksei Navalnõid laimaval meeleavaldusel Venemaa saatkonna ees. Seejuures suunab sellist Surematu Polgu aktivistide tegevust Allan Hantsom, kes on varem süüdi mõis- tetud paremäärmuslike barkašovlastega seotud rahvus- ja rassivaenu õhutamise eest ja tegutseb nüüd Venemaa propagandakanalite huvides.”

Esimest korda sattus Hantsom kaitsepolitsei aastaraamatu veergudele 2002. aastat käsitlevas väljaandes, kus kirjutati Vene äärmuslase Aleksandr Barkašovi loodud organisatsioonist Vene Rahvusliku Ühtsus (VRÜ).

Kaitsepolitsei kirjutas, et raskeks kui mitte hävitavaks löögiks VRÜ-le sai organisatsiooni Eestis tegutsevate juhtfiguuride vastu 2001. aastal algatatud ja süüdimõistva kohtulahendi saanud kriminaalasi. Aprillis 2002 mõisteti kolm kohtualust (Allan Hantsom, Sergei Vassetškin, Sergei Seleznjov) süüdi kuriteos paragrahvi järgi, mis käsitleb rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla või diskrimineerimise õhutamist.

 

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.