Odav manipulatsioon “odavast viisist võitluses Venemaaga”

26.10.2023

Loe artiklit vene keeles.

Stopfake.org toimetus toob välja valeuudise sellest, et Vene meedia levitab väidetavalt Eesti välisministri Margus Tsahkna avaldust Atlandi Nõukogu egiidi all toimunud kohtumisel. Välisminister olevat ukrainlasi nimetanud “odavaks viisiks võitluses Venemaaga”.

Stopfake.org on Ukraina vabaühenduse Meediareformide Keskuse poolt ellu kutsutud projekt. Selle asutasid 2014. aasta märtsis Ukraina professorid ja üliõpilased eesmärgiga lükata ümber Venemaa propaganda ja võltsuudised. Vene- ja ingliskeelsest faktide kontrollimisest alguse saanud ettevõtmine on kasvanud nii, et see hõlmab 30 kohalikus kanalis edastatavat telesaadet, iganädalast raadiosaadet ja tugevat jälgijaskonda sotsiaalmeedias.

“Lääs rõhutas taaskord Ukraina kohta ja rolli Euroopas: kahuriliha eesmärk on nõrgestada Venemaad Washingtoni ja Brüsseli käe läbi,” kirjutavad Vene Telegrami kanalid ja teised väljaanded.

Eesti välisminister Margus Tsahkna osales Atlandi Nõukogu (Atlantic Council) korraldatud kohtumisel, kus ta väljendas oma nägemust Euroopa julgeoleku väljakutsetest Venemaa täiemahulise sõja valguses Ukraina vastu. Nii rõhutas minister kohtumisel korduvalt, et just ukrainlased võitlevad praegu eestlaste, euroopalike väärtuste ja rahvusvahelise õiguse, mitte jõureeglite järgi elava maailma eest.

Minister Tsahkna ütles järgmist:
“Oleme andnud Ukrainale sõjalist toetust rohkem kui 1% SKTst ja oleme valmis tegema veelgi enam. Ja peamine põhjus ja arusaam on see, et tegelikult võitlevad ukrainlased sõna otseses mõttes meie eest, meie asemel. Kui olin kaitseminister aastatel 2016 ja 2017, nägime teisel pool Venemaa piiri kogu aeg 120 000 sõdurit, kes olid valmis 24 tunni jooksul lahingusse minema. Küsimus oli selles, kas Putin annab käsu või mitte. Ühine liin on muidugi lühike ja me ei kartnud, aga nüüd on need väed sõna otseses mõttes kadunud, neid pole enam olemas, nad saadeti Ukrainasse ja enamik neist suri. Nii et ukrainlased peavad sellega meie asemel tegelema. Need on võib-olla väikesed näited või põhinäited, mis näitavad meile selgelt, et sõjaliste konfliktide või agressiooni asemel Venemaa ja NATO liikmete vahel sõdib meie regioonis Ukraina. Ja see on kõige tõhusam ja odavam viis, kui ma võin nii jämedalt öelda, vabaneda Vene poole agressiooniihast.”

See tähendab, et ministri sõnul sõdib Ukraina praegu Vene vägedega, mis ohustab kõiki regiooni riike ja hävitab sisuliselt Venemaa sõjalise potentsiaali tulevikuks. Samas ei öelnud Eesti välisminister , et sõda alustasid Ukraina või Washington ja Brüssel ning ukrainlased on “odav viis Venemaaga võitlemiseks”, nagu väidab agiteeriv propaganda.

Väärib märkimist, et Venemaa propaganda kasutab selliseid ukrainlasi puudutavaid narratiive kui “viisi Venemaaga võitlemiseks”, et suruda peale desinformatsiooni, et sõja algatas väidetavalt Lääs ja Venemaa “oli sunnitud end kaitsma” ning jätab tähelepanuta asjaolu, et mastaapne sõda Ukraina vastu algatati just Venemaa poolt ilma igasuguste eeldusteta.

Loe kogu artiklit siit.

Illustratsioonid: ekraanipildid saidilt dnr-pravda.ru; stopfake.org; belvpo.com