Poliitiline retoorika – mis on lubatud?

07.09.2023

Selle aasta esimesed kuud olid pinevad nii rahvusvahelisel areenil kui ka Eesti sisepoliitikas – märtsi esimesel nädalavahetusel toimunud Riigikogu valimised lisasid argipäevale vürtsi nii meil kui ka mujal maailmas. Tagantjärele võib vaid oletada, kui suurt mõju avaldas valimistulemustele Politicos ilmunud artikkel Kremli mõjutustegevusest Eestis, kuid kindlasti oli parlamendivalimiste järgsetel jõujoonte kujunemisel oma roll ka poliitreklaamidel, mida valijatele enne 5. märtsi näidati.

Jaanuari lõpus arutlesid Eesti Rahvusraamatukogus poliitilise retoorika teemal ning jagasid kommentaare suuremate erakondada valimisreklaamidele Poliitika.guru eestvedajad politoloogid Tõnis Leht ja Erik Moora ning poliitilise kommunikatsiooni ekspert Annika Arras Milttonist. Arutelu juhtis rahvusraamatukogu meediapädevuse spetsialist Eva Ladva.

Koos publikuga vaadati ära telest ja veebiavarustest tuttavad Keskerakonna, Isamaa, EKRE, Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatide reklaamid. Saatekülalised tõdesid, et omajagu manipulatsioone leidub kõikides reklaamklippides, aga see on valimiste puhul ka mõistetav. Annika Arras selgitas, et manipulatsioon ei ole alati halb, iseäranis siis, kui poliitiline reklaam suudab kõnetada õiget inimest ehk vastava erakonna valijat. Partei eesmärk on anda inimestele edasi maailmavaade ja väärtused, mida erakond kannab, nii et iga kodanik võiks leida endale meelepärase kandidaadi. Kõik saatekülalised rõhutasid ka seda, et ainult valimisreklaami põhjal ei tasu siiski otsust teha ja oma häält anda, vaid kindlasti on kasulik tutvuda silma hakanud erakonna valimisprogrammi ja -lubadustega ning võtta aega otsustamiseks.

Samuti selgitasid Annika Arras, Erik Moora ja Tõnis Leht propaganda ja populismi mõiste ning juhtisid valimisreklaamides tähelepanu moonutatud või suisa valeinfole. Ka valimiste puhul pole valetamine enam ammu hea toon. Populism, mis on suunatud vaenu või suisa vägivalla õhutamisele, on aga otsesõnu ohtlik. Õnneks nii räiget populismi üheski reklaamklipis ei näidatud.

 

Vaata arutelu ja tutvu teemakohaste raamatusoovitustega siin:

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.