Prigožin, abieluvõrdsus ja plahvatused – meediakokkuvõte, juuni 2023

03.07.2023

Toome välja juunikuu olulisemad teemad propagandast, infosõjast ja mõjutustegevusest Eesti inforuumis. Võimumäel käis tihe töö, lasti õhku Kahhovka tamm ning Wagneri väed hakkasid mässama ja võtsid suuna Moskva peale.

 

Vaenu õhutamine karistatavaks

Valitsus kiitis heaks eelnõu, mis muudab karistatavaks kõige raskemad vaenu õhutamise ja vaenukuritegude vormid. Eelnõu koostajate sõnul arvestab see sõnavabaduse ja kõigi teiste põhiõiguste kaitsega.

 

Maksud ja abielu

Enne suvepuhkust otsustas riigikogu enamus tõsta makse ja anda samaasoolistele abiellumisõigus. Just sellises järkekorras: enne (öösel) maksud, hiljem (hommiku poole) abieluvõrdsus.

 

Kahhovka tamm: kes lasi õhku?

Ukraina ja Kreml süüdistasid teineteist Kahhovskaja hüdroelektrijaama tammi õhkulaskmises, mis põhjustas üleujutuse Dnepri alamjooksul. Siiski ei esitatud mingeid tõendeid tammi tahtliku hävitamise kohta.

 

Wagneri mäss

Venemaa suurfirmad tahavad tõestada Kremlile oma lojaalsust ja asutavad seetõttu juurde palgasõdurite grupeeringuid. Moskva ei taha kuulutada välja uut mobilisatsiooni ning peab seetõttu kasutama üha rohkem palgasõdureid.

Tšetšeenide juht Ramzan Kadõrov hoiab lõõmamas sõnasõda Wagneri palgaarmee asutaja Jevgeni Prigožiniga. Halvustades Wagneri juhti, tõstab Kadõrov esile oma enda head koostöösuhet Venemaa kaitseministeeriumiga.

Wagneri palgasõdurite grupeeringu juhi Jevgeni Prigožini väitel ründasid Vene väed rakettidega tema võitlejate tagalalaagrit ning ta lubas karmi vastust. Pärast Wagneri ebaõnnestunud mässukatset Venemaal on Vene föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) saanud käsu kõrvaldada Wagneri juht Jevgeni Prigožin – sellise avalduse tegi Budanov intervjuus Ameerika ajakirjanikule Howard Altmanile. Venemaa kaotas Wagneri mässu tõttu kuus kopterit ja ühe lennuki.

Seda, et erasõjaväekompanii Wagner juht mõtles ise sõjaretke Moskva peale välja ja tegutses mässu ajal üksi, ei usu ei sõltumatud politoloogid, Ukraina juhtkonna nõunikud ega Putini ihukaitsjad.

Venemaa presidendi Vladimir Putini, Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka ja Wagneri variväge juhtinud Jevgeni Prigožini omavaheline mäng pole veel mängitud ning sellel on nii lühi- kui ka pikaajalisi tagajärgi, mis võivad tuua kasu Ukrainale.

 

Muud märkimisväärset

Kapo saatis riigist välja järjekordse kremlimeelse aktivisti, kes ohustas Eesti julgeolekut Venemaa mõjustustegevusega https://www.ohtuleht.ee/1086746/kapo-saatis-riigist-valja-jarjekordse-kremlimeelse-aktivisti-kes-ohustas-eesti-julgeolekut-venemaa-mojustustegevusega

Putinistid Peterson ja Ivanov jäävad riigieelarvelisest toetusest ilma
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120203486/putinistid-peterson-ja-ivanov-jaavad-riigieelarvelisest-toetusest-ilma

Brigaadikindral Karus: „Meile on antud armuaega ja seda tuleb kasutada“
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120206026/brigaadikindral-karus-meile-on-antud-armuaega-ja-seda-tuleb-kasutada

Õpetajad küsivad liiga vähe kuklakratsimise küsimusi
https://novaator.err.ee/1609006784/opetajad-kusivad-liiga-vahe-kuklakratsimise-kusimusi

Aleksei Levinson: Venemaa, nagu see meile paistab
https://diplomaatia.ee/aleksei-levinson-venemaa-nagu-see-meile-paistab/

Olga Štraube: kunstnik Margolis on vene poliitemigrantide põhivaenlane. Miks tema ja mitte Putin?
https://epl.delfi.ee/artikkel/120206082/vene-pilk-olga-straube-kunstnik-margolis-on-vene-poliitemigrantide-pohivaenlane-miks-tema-ja-mitte-putin

 

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.