Tehismõistuse kätetöö tuvastatud!

02.07.2023

Juunikuu pildimäng kutsus uurima kolme pilti ja tuvastama, millised neist on tehismõistuse poolt loodud-manipuleeritud.

Õige vastus
Tehisaru osalusel on tehtud pildid 1 ja 3. Seevastu pilt 2 on ehtne.

Lahenduskäik
Kõigi piltide puhul tuleb kõigepealt läbi viia pildiotsing. Pildi detailide uurimine võib anda küll kahtluse manipuleeritusest, kuid võimekas tehisaru ei pruugi nii ilmseid vihjeid jätta. Ka on mõned reaalsed pildid vahel fantastilisemad kui väljamõeldis.

Pildi 1 puhul selgub, et see on kõmuline pilt selle aasta maikuust väidetavalt Pentagoni lähedal toimunud plahvatusest. Libapildile toetuv uudis mõjutas lühiajaliselt isegi USA börsi kursse, kuid tunnistati kiiresti võltsinguks.
Tehisaru panusele viitavad muidugi ka puseriti aknaread, sambad ja aialipid ning vildakas laternapost.

Pilti 2 vaadates on esmamulje, et reaalsusega pole siin midagi pistmist, tegemist on niivõrd ebamaise fotoga. Ometi paljastab pildiotsing, et pilt on ehtne, tehtud fotograaf Mauricio Navarrete Contrerase poolt Boliivias Uyuni soolajärvel.

Pildi 3 paljastab kõige paremini tavaline guugeldamine ostisõnaga “sma-127 paat”. Nii jõuab fotograaf Kaupo Kalda tehtud originaalfotoni, kus hüljes puudub, ja blogipostituseni, mis piltlikustab Adobe tehisaru-põhise pilditöötlustarkvara võimalusi.

Suur tänu kõigile, kes kaasa mõtlema vaevusid! Varasemad sarnased ülesanded leiad otsisõnaga “Pildimäng” või samanimelisest rubriigist. Lahendamisel saad abi selle lingi all asuvast tööriistakastist.