Töövõit! Vene armee uudisportaali enam Eestis ei näe

22.05.2023

Alates 2022. aasta Ukraina-vastase rünnaku algusest on Propastop tegutsenud selle nimel, et piirata ligipääsu Kremli sõjapropagandat levitavatele kanalitele. Nüüd viimaks on see tegevus jõudnud tulemuseni ja Eestis ei pääse enam ligi sellistele propagandaportaalidele nagu Izvestija, Vesti.ru, Belarus24.by ning samuti Vene armee inforelvale nimega TV Zvezda.

Määravaks sai postitus, milles põhjendasime piirangute rakendamise vajadust EL sanktsioonidele viidates. Propastop andis postitusest teada Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile (TTJA) ning Rahapesu Andmebüroole (RAB), põhjendused vaadati läbi ning viidatud kanalite juurdepääs peatati. Saime kinnitust, et õige tee piirangute rakendamiseks on just sanktsioonid. Varem viitasime propagandakanalite sõda õhutavale sisule, kuid selline argumentatsioon ei viinud tulemuseni.

Siit leiad nimekirja kõigist nendest Kremli ja Valgevene propagandakanalitest, mille juurdepääs on Eestist piiratud. 2. mai 2023 seisuga on listis 316 erinevat väljaannet. Uuendame nimekirja alati, kui saame TTJA-lt uut infot.

Järgmised, mida sulgeda
Paraku pole see nimekiri kaugeltki ammendav ja Eestist on juurdepääs endiselt mitmele Kremli propagandat levitavale  väljaandele. Siin on mõned, mille juurdepääs peab olema samuti piiratud:

Komsomolskaja Pravda
Juurdepääs Vladimir Putini väidetavale lemmikule, Venemaal loetavuselt esikümnesse kuuluvale uudisportaalile kp.ru peab olema piiratud, kuivõrd selle juhi ja peatoimetaja Vladimir Sungorkini vastu on seatud EL sanktsioonid. Sungorkin küll suri möödunud aasta septembris, ent KP haldusfirma Media Partner omanike ringis on Putini käsilane ja Gazpromiga seotud ärimees Grigori Berjozkin, kes kantud samuti EL sanktsineeritute nimekirja.

Moskovski Komsomolets
Juurdepääs Venemaa ühe populaarsema tabloidi veebiportaalile mk.ru peab olema piiratud, kuivõrd selle juhi Pavel Gussevi vastu on seatud EL sanktsioonid.

RBK (RBC) veebiväljaanded
RBK või RBC on meediagrupp, mille nimi on lühend sõnadest RosBusinessConsulting. Eestis on keelatud telekanal RBK, kuid endiselt on ligipääsetavad selle veebiväljaanded rbc.ru ja tv.rbc.ru, kus saab lisaks propagandauudiste lugemisele ka vaadata sedasama telekanalit. Juurdepääsu piiramise alus on meediagrupi ühe omaniku VTB Panga vastu seatud EL finantssanktsioonid.

Dzen
Dzen.ru on keskkond, mis koostab tehisaru abiga ülevaateid teiste meediakanalite uudistest. Selle kaudu pääseb ligi Venemaa peamiste propagandakanalite lugude kokkuvõtetele, samuti vaadata piiratud juurdepääsuga telekanalite sisu, hiilides nii sanktsioonidest mööda.
Juurdepääs Dzenile peab olema piiratud, kuna Dzen kuulub ettevõttele VK. VK omanikeringi kuuluvad ettevõtted Gazprombank ja Sogaz, mille mõlema vastu on seatud EL finantssanktsioonid. Samuti on sanktsioonid seatud Sogazi kaasomaniku, “Putini pankuri” Juri Kovaltšuki vastu.

Pildid: kuvatõmmised