Sotsiaalmeedia 9.mai propagandakastmes

08.05.2023

Propastop tutvus enne saabuvat 9.maid põhiliste propagandakanalitega sotsiaalmeedias, et näha milliseid propagandistlikke üleskutseid ja narratiive on välja toodud. Oleme varasemalt teinud ülevaate Eestis toimetavatest suurematest kremlimeelsetest sotsiaalmeediakanalitest ning nende sisu analüüsimisest me ka alustame.

Besedini grupid

Oleg Besedin on meediaärimees, kes Kaitsepolitsei andmetel on suhelnud tihedalt Eesti suhtes äärmiselt tendentslike ja vaenulike kajastustega esinenud Venemaa ajakirjanikega, osutanud neile kaasabi alates logistikast ja kontaktide leidmisest kuni operaatoriülesannete täitmiseni. Besedin on olnud ka seotud propagandajuhtumite provotseerimisega Eestis.

Besedin administreerib kümmekond erinevat venekeelsele sihtrühmale suunatud Facebooki gruppi, nendest kõige populaarsemas grupis Tallintsõ on üle 50 tuhande jälgija. Varasematel aastatel on 9. mai paiku Tallintsõ grupis jagatud mitmesugust kremlimeelset sisu. Suure jälgijaskonnaga grupp on sel aastal aga üllatavalt puhas. Võiduteemadel pole postitatud ise ega jagatud teiste sisu.

Besedini teistest modereeritud gruppidest toome välja Pomnim pobedõ. Selles grupis jagatakse aktiivselt Vene-meelseid Suure Isamaasõja teemalisi postitusi.

Juurde on loodud ka mitmeid kontosid, mille abil ristjagatakse sisu erinevatesse kanalitesse võimendamaks selle levikut. Näiteks kasutajalehte Smershi lähemalt uurides selgub, et see on liitunud mitmete Venemaa liidreid ja armeed ülistavate gruppidega.

 

Valveaktvistide võrgustik

Grupis Novosti Estonii, kus on varasemalt jagatud palju kremlimeelset sisu, on 9.mai teema tänavugi tõstatatud. 9. maiga seostuvad nii üldised II isamasõja teemad, kui ka näiteks Ira Kosmina proovid lõhestamist külvata. Propastopi hinnangul on tõeäoliselt tegemist grupi administraatori Irina Ušarova teise kasutajanimega. Ušarova agiteerib inimesi avalikult ka ise. Näiteks jagab ta kuvatõmmist Läti postitusest, mis kutsub üles 9. mai tähistajaid läbi peksma.

Naš Lasnamjae ehk Meie Lasnamägi on teine samade aktivistidega seotud grupp. Näide, kuidas jagatakse ERR-i lugu 9. maist koos omapoolse lisandustega, mis teema ümber kohe lõhestatust tekitama hakkab. Püütakse luua muljet, nagu asuks politsei dikteerima, millist muusikat keegi kuulata tohib.

Dokole on sisult sarnane eelmiste väljatoodud gruppidega. Mahlaka keelekasutusega jagatakse päevapoliitilisi artikleid ja muu hulgas kutsutakse Vene-meelse poliitilise aktivistile Sergei Seredenkole vanglasse õnnitlusi ja annetusi saatma.

 

Protestijate grupid

Grupp “Venekeelne Eesti” (РУССКОЯЗЫЧНАЯ ЭСТОНИЯ) või “Vene Eesti”, kui kasutada tõlkimisel lehele suunavat aadressi: https://www.facebook.com/groups/russkaja.estonia, on oma postituste poolest salakavalam. Näiteks saab palju levikut Narva tanki teema, mis ütleb selgelt välja, et vaatamata kõigele nende liikumine ei kustu.

 

Grupis “Tervita sõdur-vabastajat” on eetris väga otsene Vene väe propaganda. Sarnaselt Bessedini Pomnim Pobedõ grupiga jagatakse ajaloolist materjali, mis tänases kontekstis mõjub otseselt sõja toetamisena. Lisaks postitatakse punalippe kommentaaridesse, mille mahavõtmisega moderaatorid ei tegele.

 

Tribuna Našha Estonija

Tribuna.ee nimelise portaali grupp “Meie eesti”, mille administraatoriteks on portaali juhid Ilona UstinovaLeonid Tsingisser ja Denis Pastuhov, jagab küll infot, et marsid on keelatud, aga illustreerib sõnumit provokatiivse fotoga, millel nii pronkssõdur kui punalipud.

 

Kokkuvõtteks

Üldjoontes jääb silma, et 9. mai võidupühana on võrdlemisi tagaplaanil. Ajaloovõtmes tuuakse sündmust küll välja, püütakse endiselt tekitada lõhestumist läbi lisakommentaaride ja provokatiivsete küsimuste, õigustada sõda ja Venemaad, kuid otseseid üleskutseid midagi teha või vastu hakata pole. Sümbolite mõttes on esindatud nii Georgi lint kui ka punalipud, kuid mitte nii massiivselt kui varasema kogemuse põhjal oleks oodanud. Peamiselt on needki pigem kommentaariumites, mille kustutamisega lehtede moderaatorid vaeva ei näe.

Uudisvoogudes ja protestijate gruppides jääb silma trend, justkui Eesti riik keelaks inimestel pidutseda. Siinkohal unustatakse, et tähistamine ja mälestamine ei pea olema võrdsustatud suursuguste pidustustega. Sama sõnumit toetab ka värske riigikogu liige Jefgrafov.
Евграфов: в последнее время в Эстонии было сделано все, чтобы 9 мая не называлось праздником

Mitte keegi ei võta Eestis ära õigust mäletada ja austada erinevaid tähtpäevi, ka kõige vastuolulisemaid. Seega ärgem allugem provokatsioonidele. Ilusat Euroopa päeva!

 

Kasutatud pildid on kuvatõmmised viidatud lehekülgedelt.