Tallinnas levivad Ukraina-vastased kleepekad #StopGivingMoney

10.04.2023

Ilusate kevadilmade tulekuga on ka linnapildis näha rohkem märke erinevate seisukohtade eestseisjatest ja nende sõnumitest. Tallinnas Liivalaia tänaval hakkas 6. aprillil 2023.a. silma üks kleeps, mis kutsub üles Ukraina suunas rahakraane kinni keerama. Eesti ei toeta Ukrainat rahaliselt, seega mis võiks olla sellise üleskutse taga?

Stop Giving Money

Kleeps on seotud kolm kuud tagasi alustatud petitsiooniga USA presidendile Joe Bidenile kutsumaks üles Ukraina rahalise toetamise lõpetamise praeguse majanduslanguse foonis. Petitsiooni algatajana on välja toodud Gavin Bradshaw, kes elab Ameerika Ühendriikides, täpsemalt Bostonis. Ühtegi tõendit sellise näo ja nimega inimese olemasolust Propastop ei leidnud.

#StopGivingMoney

Teematrellide taha vaadates on pilt mitmekesisem. Peamiselt levitatakse fotosid kolmest autost, mis kannavad Stop Giving Money  üleskutsega kleepsusid.

Piltide uurimisel tööriistaga Forensically ilmneb, et neid on manipuleeritud ja kleeps on fototöötlustarkvaraga hiljem juurde lisatud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postitatud on ka video seinal lipendavast kleepsust, mis on väidetavalt USAs üles võetud, kuid tõendeid selle kohta pole. Võimalik, et video on lavastatud.

Tehtud postitustes rõhutatakse, et ameeriklased on tüdinenud Ukrainale raha andmisest ja see rahulolematus on jõudnud massidesse. Andmed ei toeta nende väidete tõesust mitte ühestki otsast. Puuduvad fotod toetavatest inimestest, postitused pole viraalsed, nappides kommentaariumites on küll toetajaid, kuid palju tuuakse välja hoopis vastuargumente. USA inforuumis seostatakse neid postitusi Bideni-vastasusega.

 

Kes levitavad ja kus?

Pilte ja videot jagatakse edasi põhiliselt VK-s ja Venemaaga seotud sotsiaalmeedias. Levitajateks on kontod, mis jagavad igapäevaselt Putini režiimi toetavaid ja anti-Ukraina sisuga materjale. On loodud ka uusi kontosid.

9gag
Kasutaja Zhess Flatcher, kes elab Ameerika Ühendriikides.
Konto alt on tehtud 10.jaanuaril üks postitus #StopGivingMoney üleskutsega.
Rohkem infot selle näo ja nimega inimese kohta Propastop ei leidnud.

Facebook 5.jaanuaril loodud konto Mazi Kingsley John Chibuzor ja tema poolt loodud grupp 850 jälgijaga Russia Ukraine War/ Africa Intel/ World War, kus levitatakse Venemaad ja Venemaa tegevust toetavaid sõnumeid.

Twitter
Twitteris on sõnum kõige levinum. Ilmselt ka selle pärast, et USA-s on Twitter vägagi populaarne. Mis aga silma torkab, suhteliselt lühikeses ajaaknas on teematrelle sarnase sisuga postitatud väga mitmes keeles.
https://twitter.com/search?q=%23stopgivingmoney&src=typed_query

 

Tiktok
Tiktokis on nende teematrellidega tehtud 15 postitust, mida on kokku näinud 28 200 inimest: https://www.tiktok.com/tag/stopgivingmoney

Kui suur osa postitustest on laiema käsitlusega, siis 5 kasutaja sisu on selgelt Ukraina teemaga seotud:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kõik viis kontot toodavad ja jagavad ainult Venemaad toetava sisuga sõnumeid. Lana Holl postitab palju Valgevene teemadel. Dmitri Kurakin on aga Kremli-meelne sisulooja Tallinnast, kes lisaks kleepsu jagamisele on teemat kommenteerinud ka videopostitusega. Kurakin on aktiivne mitmetes sotsiaalmeedia gruppides, kus levitatakse Kremli-meelseid sõnumeid. Vaata ka tema teisi sotsiaalmeedia kontosid.

https://www.facebook.com/nan.dmitri
https://twitter.com/DmitriKurakin

 

Järeldus

Puuduvad tõendid, et tehtud fotod-video on kuidagigi USA-ga seotud, sh esialgse postituse loojad. #StopGivingMoney on tõenäoliselt Kremli-meelsete infoaktivistide ellu kutsutud aktsioon, mille eesmärk on kahjustada Ukraina liitlassuhteid ja kahandada toetust Ukrainale.

Eestis seostub sõnumi levitamisega isik nimega Dmitri Kurakin, kes esineb aktiivselt mitmetes sotsiaalmeedia gruppides ja postitab VF-ile toetavat sisu.

 

Pildid postituse juures on kuvatõmmised viidatud internetilehekülgedelt ja Propastopi toimetuse fotojäädvustused.