Propastopi raamatukogu: Ajakirjanikud sõjamüras – kuidas hoida tõde?

06.04.2023

Mais 2022 arutlesid Eesti Rahvusraamatukogu väikeses majas ajakirjanike raskete valikute üle sõjauudiste kajastamisel Berit Nuka Postimehest, Karoliina Vasli Delfist ja Eesti Päevalehe erikorrespondent Krister Paris, kes liitus artueluga veebi teel otse Ukrainast. Arutelu modereeris rahvusraamatukogu meediapädevuse spetsialist Eva Ladva.

Venemaa täiemahuline agressioon Ukrainas algas 24. veebruari 2022 varahommikul enamike eestlaste jaoks šokina. Täpselt samamoodi olid üllatunud ka tol päeval tööl olnud ajakirjanikud Nuka ja Vasli, kes ei saanud endale lubada aga paigale tardumist, vaid pidid hakkama kiiresti kriisipiirkonnast uudiseid vahendama, olles ise samal ajal tegelikult Tallinnas kontorilaua taga. Kuidas leiavad ajakirjanikud üles usaldusväärsed allikad, millele toetuda? Kaalul on kiirus, julgeolek ja sõjapiirkonnas ka miljonite inimeste elud.

Internetiajastul võib sõjareportaaži sotsiaalmeedias eetrisse paisata iga inimene, kes kriisipiirkonda sattunud. Kui usaldusväärsed ja vajalikud on sellised vahetud sündmuste kajastused? Kuidas suhtuvad professionaalsed ajakirjanikud kodanike loodud meediasse? Ajakirjanikud jagavad nippe, kuidas ammutada infot sotsiaalmeediast ning mida teha siis, kui satud kokku valeinfoga.

Krister Paris jagab vahetuid muljeid Butšast Ukrainas, kust vene väed olid napp kuu aega enne saate salvestust lahkunud. Paris kõneles sellest, kuidas sõjast uudiseid edastades on parim leida üles sõjatandrile jäänud inimeste isiklikud lood. Ta toob näite sellest, kuidas Kiievis enam 9. maid ei tähistatud ning põhjustest, miks ei tähistatud – sellest sai reportaaži, mis oli terav, täpne ja emotsionaalne. Samas möönab Paris, et uudislugusid on vaja hoolikalt valida, et haavatavas olukorras inimestele mitte rohkem liiga teha. Samuti on tänapäeval oluline mõelda geotagidele ehk geograafilistele viidetele internetis, sest nii on lihtne reeta vaenlasele sõjaliselt olulisi objekte.

Vaata videot arutelust siin:

Loe Krister Parise reportaaži Butšast siin:
https://epl.delfi.ee/artikkel/96607371/epl-ukrainas-vene-komandorid-hoidsid-ranget-korda-siin-ei-roovitud-ainult-tapeti.