Meediakokkuvõte – märts 2023

03.04.2023

Toome välja märtsikuu olulisemad teemad propagandast, infosõjast ja mõjutustegevusest Eesti inforuumis. Fookuses olid valimistulemuste kahtluse alla seadmine, Putini vahistamine, britid annavad Ukrainale uraaniga vaesustatud moona ja Propastop “Ringvaates” rääkimas lääne ettevõtetest ida turul.

Valimised ja Peterson

Kuu alguses vaadati veel viimaseid kordi enne riigikogu valimispäeva 5. märtsi saabumist erakondade agendasid. Tavaliseks on osutunud valimistulemuste kahtluse alla seadmine, eriti elektroonilise hääletamise aadressil. Seda kõike sai lugeda ka Kremli häälekandjatest. Virumaa häältemagnet Aivo Petersoni tegemistele pakuti palju eetriaega. Asi päädis kaitsepolitsei sekkumisega, millest sai lugeda ka Propastopi veergudel.

 

Putini arreteerimine

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) esitas vahistamismääruse Venemaa president Vladimir Putini suhtes seoses viimase mahitusel toime pandud sõjakuritegudega Ukrainas.

 

Britid annavad Ukrainale uraaniga vaesustatud laskemoona

Britid kavatsevad ukrainlastele oma tankidega kaasa panna vaesustatud uraanist mürske, mispeale Venemaa süüdistas britte tuumaeskalatsioonis. Tegelikult mürskudel sisulist seost tuumarelvadega ei ole ja samasugused mürsud on ka Venemaa relvastuses. Kremli infooperatsioon anda uraani sisaldavatele mürskudele tuumamõõdet sai tähelepanu ja väide lükati ümber.

 

Lääne ettevõtted ida turul

Selgub, et aasta pärast täiemahulise sõjategevuse algust Ukraina territooriumil on vähem kui 9% lääne ettevõtetest Vene turult lahkunud. Tegime ülevaate, kes seal edasi tegutsevad.
https://www.propastop.org/2023/03/27/ulevaade-laane-ettevotetest-ida-piiri-taga/

Propastop kutsuti “Ringvaatesse” olukorrast lähemalt rääkima:
https://www.err.ee/1608930704/suur-osa-laane-suurfirmadest-tegutseb-endiselt-venemaal

 

Muud märkimisväärset:

Valgevene allaneelamine
https://diplomaatia.ee/venemaa-ja-valgevene-gambiit-kas-moskva-suudab-valgevene-alla-neelata/

Putini üllatusvisiit Mariupolisse
https://www.err.ee/1608919862/vene-meedia-teatel-kais-putin-mariupolis-ullatusvisiidil

Xi kutsus Putini Hiinasse visiidile
https://www.err.ee/1608921764/xi-kutsus-putini-hiinasse-visiidile

Ukraina intermeedium ehk kriminaal Putin, strippar Matovnikov, terrorist Girkin jt
https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/ukraina-intermeedium-ehk-kriminaal-putin-strippar-matovnikov-terrorist-girkin-jt/

TikTon vene propagandamasinas
https://apnews.com/article/tiktok-russia-propaganda-labels-ukraine-kremlin-china-88ecd866a2c34218ebbaccb45e435c12

Propaganda sõjas
https://elu24.postimees.ee/7729790/vene-propaganda-puuab-musta-valgena-naidata-sokeeriv-hukkamisvideo-tostatas-kusimuse-mis-on-ukraina-sojas-tosi-ja-mis-mitte

Vene propaganda: tuumasõda pole halb
https://www.delfi.ee/artikkel/120165676/nobeli-preemia-laureaat-muratov-vene-riiklik-propaganda-valmistab-inimesi-ette-motlema-et-tuumasoda-ei-ole-halb

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.