Ülevaade lääne ettevõtetest ida piiri taga

27.03.2023

Peale Venemaa sissetungi Ukrainasse möödunud aasta veebruaris kuulsime sadade lääne ettevõtete lubadusi lõpetada igasugused kaubanduslikud sidemed agressorriigiga. Millegi pärast on reaalsete lahkumissammudeni jõudnud vähem kui 9 protsenti 14 404 Euroopa Liidu ja G7 riikide ettevõttest.

Hüvasti jätmine ei ole lihtne, kuid see on tehtav

Laura Burns, ülemaailmse kindlustusettevõtte Willis Towers Watsoni tippjuht selgitab, et tegevuste lõpetamine, rajatiste müük ja kogu paberimajandus on piisavalt keeruline juba sõbralikust riigist lahkumisel, kuid ettevõtted, kes praegu Venemaalt lahkuda üritavad, ei tegutse sõbralikul territooriumil.

Muidugi ei ole äri sulgemine vaenlase tagalas lihtne ning on päris kindel, et see pole kasumlik tegevus, kuid ometigi on mitmed selle sammu teinud jättes Venemaa elanikele kirevad asendusbrändid ja nende järgitehtud  tooted.

Ettevõtted, kes pole Venemaalt lahkunud

Finantseksperdid Yale’ist eesotsas Jeffrey Sonnenfeld’iga hoiavad aktuaalsena ülevaadetVF-is tegutsevatest ettevõtetest lisades juurde hinnangu 5-astmelisel skaalal, kui kaugel ollakse turult lahkumisega. Ukraina vabatahtlikud on ellu kutsunud analoogse sisuga lehe leave-russia.org, kuid pakuvad lisaks mitmesuguseid ilmestavaid andmeid. Näiteks on võimalik jälgida Kantari välja toodud TOP brändide teenitud tulud VF-i turul tegutsemise staatuste järgi. Punasega on märgitud ettevõtted, kes jätkavad aktiivset äritegevust.

Toome siinkohal välja valiku Venemaa turul täna tegutsevate ettevõtete logosid, et saaksite poelettide vahel kaupu valides teha teadlikke otsuseid.

Pildid postituse juures on kuvatõmmised viidatud internetilehekülgedelt ja Propastopi toimetuse poolt loodud infograafika ettevõtete logode põhjal.