Nõukogude Liit inspireerib Redditi meemimeistreid nii idast kui läänest

20.03.2023

Väljend “going down the rabbit hole” viitab mingi uue informatsiooni kohta kuulmist ning erinevate infokildude põhjal teemasse aina “sügavamale” sisse minemist. Tihti kasutatakse seda analüüsides äärmusparempoolsuse ja neonatsismi kohta internetis, näiteks läbi Youtube’i “soovitatud videote” funktsiooni, Facebooki suletud gruppide või Telegrami näiliselt lõputu arvu propagandakanalite põhjal.

Samasugune “ulukiauku kukkumine” toimub aga ka poliitspektrumi vasakul pool. Redditi platvormil on lubatud samasugune gruppidevaheline postitamine nagu Telegramis, mis on osaliselt positiivne, sest see tutvustab grupis olevaid inimesi uutele narratiividele, vaatepunktidele ja inimestele, aga võib samas ka sulgeda ta aina kitsamasse infomulli – tsentriste mõnitavatest gruppidest leiab tihti ka Nõukogude Liidu ja tänapäeva Venemaa ülistamist.

Nii tekivad aina spetsialiseeritumad teemagrupid, kus ajalugu ja faktid hakkavad täiesti oma elu elama. Käesolevas artiklis toome näiteid viimastel kuudel levinumatest Nõukogude Liitu propageerivatest propagandameemidest Eesti ja Balti riikide kohta:

1. Eestlased valetavad Nõukogude Liidu soovi kohta Eesti kultuuri hävitada / Nõukogude Liit ehitas Tallinna laululava

2. Nõukogude Liit oli oma elanike vastu hea ja õiglane / Eesti valetab opressiooni kohta ja on oma tuleviku NATO ja EL-iga maha mänginud.

3. Balti riigid valetavad okupatsiooni negatiivsuse kohta / Nõukogude Liit jättis endast maha head koolid, haiglad ja raamatukogud, mida Balti riikidel varem ei olnud

Neid meeme on tegelikkuses palju rohkem – suurem osa on lihtsalt täiesti sürreaalse sisuga. Samasugused on loomulikult ka äärmusparempoolsete/neonatside meemid, millest üks humoorikam kujutab Jeesuse ja Vanakuradi võitlust, olles pannud “heale poolele” USA, Balti riigid, Ukraina ja natsiorganisatsioonid ning “halvale poolele” Venemaa, Hiina, trans-kogukonna ja üldiselt kõik LGBT+ inimesed. Pole ime, et mõlemad pooled pidevalt sellist sisu suudavad toota – toidavad nad ju pidevalt üksteist.