Meediakokkuvõte – veebruar 2023

06.03.2023

Veebruar on küll aasta lühim kuu, kuid on sellesse perioodi mahtus nii mõndagi märkimisväärset. Muidugi võib arutleda selle üle, kas sõbrapäev on läänemaailma katsetus lämmatada kohalikku kultuuri läänestamise eesmärgil, kuid vastlakuklite hinnatõus tundus ka sõnakaimatele influentseritele sel aastal hingelähedasem teema. Mida aga kajastas veebruaris Eesti meedia propaganda ja infosõja teemadel?

Valimised

Riigikogu valimiste kampaania haripunkt, kus toimuvad kõige tulisemad debatid, pestakse vastaskandidaatide musta pesu ja langetatakse nii mõnigi mask. Kõige kurioossem juhtum on ilmselt EKRE seostamine Prigožini tegevustega, kuid pilti mahtusid ka teised kremlimeelsed poliitikud. #ESTexitEU

Loe lähemalt:

EKRE+ Wagner:

KREMLI LEKKED | Keskerakondlase kiitus Kremli aktivistile: küll see lepe Ühtse Venemaaga töötab hästi

 

Aasta aega sõja algusest

Kui sõda algas, rääkisid Venemaa Föderatsiooni esindajad ennastõigustavalt, et tegemist on militaarse operatsiooniga, mis on hädavajalik inimeste vabastamiseks. Propastopi ei tee murelikuks niivõrd VFi retoorika, aga see, et ka meie avalikus meediaruumis räägitakse üha vähem sõjast. Olukorra kajastamisel kasutatakse leebemaid sünonüüme nagu täiemahuline sissetung, konflikt või räägitakse üldiselt sõjategevusest.

Loe lähemalt:

21. veebruaril pidas Venemaa president Vladimir Putin enda järgijatele Venemaa tegevuste õigustamiseks pika kõne, mis oli täis mitmeid küsitavusi ning kokkuvõttes eksitav.

Loe lähemalt:

Kremlist lekkisid strateegilised dokumendid, kus kirjeldati Venemaa laienemist ja Valgevene hõivamist aastaks 2030.

Loe lähemalt:

 

Purustatud Vene tank Vabaduse väljakul

Tallinnas Vabaduse väljakul toodi kõigile vaatamiseks välja Ukraina vägede poolt purustatud Vene tank T-72. Tank tõi esile väga erinevaid emotsioone. Sõjamasina kõrval ning ka meediaruumis kruviti üles pingeid. Esitati küsimus, kellele sellist esitlust Vabaduse risti kõrval vaja on? Andeksandmise pühapäeval, mis on õigeusukiriku püha, asetati agressorriigi toetuseks tankile lilli.

Loe lähemalt:

 

Muud huvitavat lugemist

Telegram kui ohtlik rakendus:
„Tegemist on läbipaistmatu ettevõttega.“ Kas populaarne rakendus on vene luure „tagauks“ meie nutiseadmesse?

Andrei Hvostov Vene propagandast:
VAADE ITTA | Andrei Hvostov: Vene propaganda töötab, sest toetub ürgvenelikule eneseimetlusele

ELi sammud vaenuliku propaganda piiramisel:
Euroopa Liit paneb paika reeglid vaenuliku propaganda keelamiseks

Tartu Ülikooli semiootikaprofessor Andreas Ventsel propagandast:
Sõja alguses ja lõpus on propaganda mõju suurem

 

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.