Z sõjasümboolikana: Tallinnas vastuvõetamatu, Venemaal igapäevase elu osa

13.02.2023

Tallinnas Mustamäel avastati garaaži seinale soditud kiri “Путин, введи войска!” (“Putin, too oma armee”) koos tähtedega “Z” ja “V”. Põhjendatult mõisteti provokatsioon koheselt hukka nii ametlike organisatsioonide kui kohalike tavainimeste poolt. Tihti jääb selliste sõnumite mõte kohalikele inimestele arusaamatuks, sest tavaliselt ei ela me igapäevaselt nende sümbolite mõjuväljas. Venemaal on need tähed aga üle võtnud nii igapäevase suhtluse kui isegi osa linnade infrastruktuurist.

Tavaelamud sõjasümbolina

Venemaal Lõuna-Siberis paiknevas Hakassia pealinnas Abakanis toimub praegu uue elamurajooni ehitamine, mille uutel 12-korruseliste majade fassaadidele on sisse ehitatud suured “Z” ja “V” tähed. 2010. aasta andmetel moodustavad venelased Hakassia elanikkonnast vaid 81,7%. Abakani tatarlased ehk hakassid moodustavad tervelt 12.1%, sakslased 1,1% ja ukrainlased 1,0%.

Uute ehitiste lähemal uurimisel selgus, et neid ehitav firma kuulub Hakassia ülemnõukogu saadikule Matvei Drejevile, kes on ka Ühtse Venemaa liige. Uusi kortereid müüvad inimesed arvavad, et nende tähtede demonstreerimine on patriootlikuse küsimus ning nende vastu olemine tähendab, et inimesed ei hooli seal sõdivatest “oma poistest”.

Samas on mitmed kohalikud inimesed arvamusel, et uus elamukompleks üritab lihtsalt laiema avalikkuse suhtumist manipuleerida. Suurem osa venelasi olevat sõja suhtes ükskõiksed, eriti kaugemates regioonides. Pigem on linna inimestel kahju, et hooned sellisena ehitati.

Infosõja lapssõdurid 

Sõja algusest saadik on agressiooni pooldajad kasutanud lapsi, et propagandat levitada ja emotsioonie üles kerida. Jaanuaris rääkis Bratski linnapea Sergei Serebrjannikov, et tema poole pöördus seitsme lapse ema, paludes abi oma noorimale lapsele uue kelgu ostmisega. Koos kelguga andis linnapea kõigile lastele “Z” sümboliga mütsid.

Kostromas sai kohalik õpetaja ja aktivist presidentaalse grandi 2,2 miljoni rubla väärtuses, et toetada füüsilise ja vaimse erivajadusega lapsi. Grandi saanud projekti VKontakte ametlikul lehelt leiame mitmeid pilte erivajadustega lastest, kes hoiavad käes “erioperatsiooni” toetavaid sõjasümboolikaga postreid ja kirju. Projekti vedaja kolleegide sõnul ei jää inimestel muud üle – kui keegi tahab midagi päriselt ära teha, siis peab ta ka “reeglitest” kinni pidama.

Selle aasta jaanuari lõpus korraldati Elisenvaara külas Krimmi annekteerimise tähtpäeva ja praeguse “erioperatsiooni” toetamise üritus, kus kohaliku kooli õpilased pidid võtma sisse Z-tähe moodustava positsiooni, mille järel lauldi hümni. Sarnaseid juhtumeid oli mitu ka 2022. aastal: näiteks pidid Z-tähe kuju moodustama Kazani lastehaigla patsiendid.

Praegu toimub ka uute propagandamaterjalide filmimine, mille produktsiooni peale kulub kokku umbes 9,9 miljonit rubla. Suur osa neid “patriootlikke” reklaame läheb ostukeskustesse, teadetetahvlitele, liftidesse jne. Programmi üks osadest on aga nende kohandamine “koolide jaoks”, et viia materjal ka kõikide kooliõpilasteni.

Teadlik pshühholoogiline operatsioon

Ajakirjanik ja Venemaa propaganda ekspert Ilja Šepelin arvab, et militaristlikes ühiskondades on selline propaganda käsitlemine normaalsus: kui iga pind kaetakse propaganda sümboolikaga, siis ei ole võimalik muidu poliitikast kaugel olevatel inimestel enam sellest psühholoogiliselt distantsi hoida. Isegi kui sõda jätab inimese ükskõikseks, jätab selline propaganda pidevalt tunde, et see võtab tema elust aktiivselt osa.

 

Kuvatõmmised on pärit loos kasutatud allikatest.