Tuntud Kremli propagandist tunnistas Ukraina ja Eesti mõnitamise läbikukkumist

04.01.2023

Venemaal on laineid löömas klipp populaarsest jutusaatest Время покажет (“Aeg näitab”), mille saatejuht Artjom Šeinin väljendas oma pettumust Venemaa propaganda eesmärkides ja tulemuses.

Laimamise silmakirjalikkus

Šeinin toob välja, et kui Venemaal tehti Ukraina armee ja võimekuse üle pikalt nalja, siis nüüd pole enam väga naljakas. Sama juhtus tema sõnul Ameeriklaste ja nende poolt pakutud abiga – nüüd on Ukrainasse jõudnud väga palju lisavarustust ja uusi relvi (tuues eraldi välja “Hymarid ja 115-kaliibrised”). Ebakindlust suurendavad ka internetis levivad videod selles, kuidas Ukraina väed Venemaa armee relvaladusid ja staape väga täpselt positsioneerivad. Šeinin lisas ka, et olukorra valguses ei viitsi ta enam ka eestlaste ja nende vägede aegluse üle nalja visata.

Pärast saate lõppu selgus, et saatejuht oli oma koostöö saate kanaliga lõpetanud. Kuigi täpset põhjust pole teada, spekuleeritakse sotsiaalmeedias saatejuhi vallandamist vähese patriootlikuse tõttu. Šeinini väitel ei olnud lahkumine tingitud tema sõnavõtust – sellist informatsiooni levitavad tema sõnul vaid hoolimatud inimesed.

Mõtteviisi muutus

Tegemist ei ole esimese ja kindlasti mitte ka viimase Kremli propagandistiga, kes on ametlikust narratiivist kõrvale kaldunud. Šeinin on Venemaa “nõrkuseid” välja toonud ka varem, pärast mitmekordseid suuremaid lüüasaamisi. Loe Kremli meediaruumi polariseerumisest siit. Loe juhtumi kajastust Propastopi venekeelses portaalis siit.

Loos kasutatud kuvatõmmised on pärit Youtube’ist.