Propagandasõnastik – plant, planting

02.01.2023

Sotsiaalmeediat ja uudiseid lugedes võime sattuda kokku postitustega, mille puhul tekib kahtlus, kas tegemist võib olla n-ö varjatud sisuturundusega ehk plantinguga – näiteks kirjutab äsja loodud konto mingi kindla teemaga tegelevasse gruppi postituse, mis kiidab taevani mingit kindlat toodet. Kui pealtnäha võib tegu olla hea soovitusega kaashuvilise poolt, siis tegelikkuses tellis postituse seda toodet müüv organisatsioon või isik.

Plantingu erinevad vormid

Otsetõlkes eesti keelde on plantingu näol tegu “istutamisega”, mis viitab informatsiooni külvamisele mingisse kogukonda. Plantiks kutsutakse inimest või agenti, kes on mingisse kogukonda või olukorda saadetud selleks, et petta, eskaleerida või häirida. Muusikavaldkonnas tähendab industry plant algselt täiesti suvalist ja tundmatut inimest, kelle ümber ehitatakse tihti võlts ja põhjalik narratiiv ning kes saavad kuulsaks läbi selle narratiivi oskusliku pealesurumise.

Seega on tegu sõnaga, mille abil saab analüüsida ja mõista nii varjatud püüdlusi meile midagi müüa kui ka panna tähele vaenlaste poolt levitatud pahatahtlikku valeinfot.

Selgelt arusaadavad või tahtlikult varjatud näited

Kõige selgemini arusaadav toote müümine filmis “Wayne’s World” (Ameerika Ühendriikides populaarse toiduketi Pizza Hut pitsa):

Libakonto Twitteris, mille eesmärk on jätta muljet propagandaportaali lugejast ja jagajast (loe Propastopi lugu antud kontost ja portaalist siit):

Plantid ehk plantitud inimesed Huawei juhatuse liiget toetamas:

Viimase näite juures selgus, et paljud meeleavaldajad ei teadnud tegelikult täielikult seda, mis eesmärgil nad seda teevad või mis ideed selle taga on. Kindlasti on võimalik inimesi ka ilma nende teadmata agentideks vormida, mis võib välja viia inimese reaalse radikaliseerumiseni. Seega tasub olla tähelepanelik ja osata märgata nii plante kui plantingut, lisaks teistele erinevatele manipulatsioonitaktikatele.

 

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.