TOP 10: sõjapropaganda liigid

15.12.2022

Raamatus “Sõjapropaganda elementaarsed printsiibid” kirjeldab Brüsseli ülikooli professor Anne Morelli kümmet sõjategevuse õigustamiseks kasutatavat viisi:

  1. Me ei taha sõda, me üksnes kaitseme end.
  2. Üksnes vaenlane on sõja eest vastutav.
  3. Vaenlase liider on kurjuse kehastus, tal on saatana nägu.
  4. Me kaitseme üllast põhimõtet, mitte isekat huvi.
  5. Vaenlane paneb tahtlikult toime julmusi, aga kui meie teeme vigu, siis kogemata.
  6. Vaenlane kasutab keelatud relva.
  7. Meie kaotused on väikesed, vaenlase omad suured.
  8. Tuntud intellektuaalid ja kultuuritegelased on meie poolt.
  9. Meie eesmärk on püha.
  10. Kes kahtleb meie propagandas, on reetur. Ta aitab vaenlast,

Näited meie lähedalt

Neid sõja õigustamise viise saab vaadata Vene propaganda kontekstis, võimaluse selleks pakub svoboda.org portaalis Elena Sorokina. Sorokina leiab, et Vene propaganda järgib selgelt neid reegleid. Esimesele põhimõttele vastab Venemaa julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedevi tekst “Meie sõja põhjus on õiglane”, avaldatud Rahvusliku ühtsuse päeval 4. novembril.

Kolmandat põhimõtet kajastab Vene filmirezissöör Nikita Mihhalkovi Besogon programm. Vene uuskonvervatiivsuse ideoloog Aleksander Dugin kirjutab: “Ilma metafoorideta, meie vaenlane on Antikristus ja tema tsivilisatsioon”. Kirjanik Zakhar Prilepin teenib kaheksandat põhimõtet, ta kujundab uut, sõda toetavat kultuurieliiti, luues järjepidevust vanade ja uute kultuuritegelaste vahel ja rõhutades paralleeli Suure isamaasõjaga.

Telesaatejuhi Vladimir Solovjovi öeldu, et ei ole suuremat vaprust inimese jaoks kui anda elu isamaa eest, ja et neisse, kes eelistavad “Como järve suvilaid ja teemante”, tuleks suhtuda põlgusega, vastab neljandale punktile. Vene sõjapropaganda sisaldab ka “surmavat viirust kandvaid sääski”, mis ÜRO Vene esindaja Vasili Nebenza sõnul on “aretatud Ameerika Ukrainas asuvates biolaborites” – näide “vaenalse kasutatud keelatud relvast ”.

Sõjaliste konfliktidega on alati kaasnenud propaganda, selle põhimõtted on jäänud sajadite kestel samaks. Sõjapropaganda mõju ühiskonnale on suurem kui rahuaja propagandal – see jätab eluaegse jälje tervetele põlvkondadele ja mürgitab inimestevahelised suhted pikaks ajaks.

Teksti aluseks on kirjutised “Ristilöödud poisi reegel”  ja “Elena Sorokina propagandast ja selle reeglitest”.  Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.