Märka provokaatorit! Vaenu õhutavad kleebised Tallinnas

13.12.2022

Eelmisel nädalal postitati sotsiaalmeedia platvormile Tiktok videoklipp bussipeatuse sildist, kuhu peale oli kleebitud kujutis nõukogude võimu kangelasest koos tekstiga: “9. мая 1945. Я помню.  Я горжусь. Oни воевали чтобы мы жили” (“9. mai 1945. Ma mäletan. Ma olen uhke. Nad võitlesid selleks, et meie saaksime elada.”). Video postitati 26.11 anonüümse kasutaja useryi92rflvg1 poolt, kes väljendas video kommentaarides oma austust kleepija vastu. Tegevuse toetajaid oli kommentaarides veel mitmeid. Tiktoki kasutaja profiil ise ei ole märkimisväärne – postitatud on vaid kaks videot, jälgijaid 6 tükki ning ise jälgib 30. kasutajat.

Propastop leidis, et kõige tõenäolisemalt on tegemist Pae bussipeatusega Ülemistes, võrreldes vaadet Google Mapsist videol kujutatud taustaga.

Et veenduda Tiktokis levinud pildi tõesuses, läksime ise Pae peatust kontrollima. Peatuses on näha, et praeguseks on kleebis eemaldatud, sellest on alles jäänud vaid kleebise aluspõhja jäänukid. Seega ei olnud tegemist feigiga, vaid päris provokatsiooniga.

Sama kleebisega puutusime kokku selle aasta 9. mail, kui pronkssõduri juurde kogunenud inimeste hulgas leidus üks auto, kelle klaasile see kleebitud oli. Politsei palus inimesel kleebise aknalt eemaldada, mida ta ka tegi. Väikese uuringu tulemusel selgus, et tegu on väga populaarse kujundusega, millest saabi näiteks nii Aliexpressist kui Prostomarkast tellida erinevates suurustes kleebiseid, joogikruuse, võtmehoidjaid ja särke.

Antud kujutise näol ei ole tegemist aga ainsa vaenu õhutava kujutisega Tallinna linnapildis. Näiteks on mitmes kohas olnud näha ka antisemiitlikke kleebiseid, kus on kujutatud keelumärgi taha pandud Taaveti tähte, mis on juudi rahvuslik sümbol. Üks neist paikneb näiteks Estonia teatri taga oleval lambipostil (pilt tehtud 12.12).

Kutsume kõiki Propastopi lugejaid üles saatma meile pilte avalikus ruumis olevatest provokatsioonidest ning need võimalusel ise eemaldama.

 

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.