Turundajate Liit soovitab: kuidas kaitsta oma reklaame?

01.12.2022

Oktoobris avaldas Propastop järjekordse reklaamide häbiposti, kus toodi välja kümned Eesti ettevõtted, kelle reklaame võis jätkuvalt näha Vene propagandalehtedel. Pärast loo avaldamist selgus, et enamus juhtudel oli süüdlaseks hoopis Google’i reklaamitööriist, mis lihtsalt ei lubanud sihtgruppe eristada nii nagu vaja.

Uudisest haaras kinni Eesti Turundajate Liit, kes avaldas oma lugejatele kasuliku intervjuu meediaagentuuri MediaCom Estonia digitaalmeedia osakonnaga: “Kuidas oma reklaamiga Vene propagandalehti vältida ja mida teha, kui sa peaks sinna ikkagi sattuma”. Propastop annabki sellest artiklist ülevaate, et ka meie lugejatel oleksid kindlad juhtnöörid olemas.

Harjutamine teeb meistriks

Meediaagentuurid, kes kasutavad Google Ads keskkonda, on tuttav mõiste ‘placement exclusion list’. Tegemist on käsitsi koostatud nimekirjadega, millele võib läheneda paljude erinevate strateegiatega. Näiteks on võimalik välistada reklaamimine veebilehtedel, mis sisaldavad infot konfliktide või sotsiaalsete pingete kohta. Siit tärkab aga küsimus – kas erinevad uudisteväljaanded lähevad samuti selle alla? Lisaks on võimalik kasutada spetsiifiliseid lehekülgi ja märksõnu välistavat ‘blacklisti’. Need tööriistad on igale meediaagentuurile hädavajalikud, et tagada oma kliendile võimalikult edukas kampaania. Nende hingeelu tundmiseks peab neid aga palju kasutama.

Kontrolli, välista, täienda

Kuigi Google’i väitel ei tohi alates 1. märtsist vene propagandameedia oma reklaame Google’i platvormidel reklaamida, siis vastupidiselt toimub see edasi. Kui avastad, et sinu või su kliendi reklaam on sattunud ebameeldivale leheküljele, siis sellele tuleb kindlasti kohe reageerida.

Esmalt on kasulik välja uurida, mida, kus ja kui kaua näidati. Seejärel tasub üle vaadata eelmises punktis välja toodud tööriistad ja nende konfiguratsioonid. Tõenäoliselt saab juhtunud veast uue märksõna või lehekülje, mida oma reklaamidele ära keelata.

Informeeri

Reklaamide sattumine propagandakanalitesse tuleneb vahel tehnilisest veast, mispuhul on oluline koheselt Google’i klienditoega ühendust võtta ja paluda neil uurida, kust antud probleem tulnud on. Lisaks tuleks neilt paluda antud propagandakalites olnud reklaamidele kulunud rahasumma.

Kui aga keegi peaks lihtsalt sattuma mõne sellise lehekülje peale, mis levitab väärinfot, siis ka sellest tuleks koheselt Google’i kliendituge teavitada ja paluda see võrgustikust eemaldada.

Lingi artikli originaalile leiate siit. Autorid: MediaCom Estonia; Siim Kera, TULI

 

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud postitustest.