Hiina COVID-19 propagandast, mida rahvas enam ei usu

29.11.2022

Hiina Rahvavabariik (HRV), mida peetakse COVID-19 sünniriigiks, jätkab karmide piirangute kehtestamisega samal ajal, kui ülejäänud maailm pigem hoidub uute piirangute rakendamisest. COVID-19 on küll raputanud tervet maailma, aga kõige radikaalsemalt just Hiinat. Hiina on tänaseni hoidnud ranget režiimi ning teinud masstestimist regioonides, kust on avastatud kas või üks haigestunu. Piirkondades suletakse kõik ettevõtted ja poed (välja arvatud toidupoed). Inimesed kes on nakatunud peavad jääma koju või nad eraldatakse oma perekonnast ning pannakse karantiini riiklikus asutuses.Laiemate haiguskollete ilmnedes on varasemalt suletuid terveid linnu, nagu näiteks seda on tehtud Shanghais, Pekingis jne. Selline lähenemine on saanud maailmas palju kriitikat, kuid Hiina ise nimetab seda „Võitluseks COVID-19 vastu Hiina moodi“. Analoogselt Xi Jinpingi isikupropagandale enne kompartei keskkomitee koosolekut on riigimeedias ka COVID-19 koduleht tehtud. Kodulehel propageeritakse Hiina teadlasi ja vaktsiini ning kinnitavad, et „Hiina viis“ COVID-19 kontrolli all hoida on see õige viis.

COVID-19 nakatumise arvu tõusuga rõhutatakse Hiina riigimeedias teaduslikku lähenemist, mida HRV valitsus rakendab, et tegeleda pandeemia leviku peatamisega. Hiljuti sätestas Rahvuslik Tervise Komisjon 20 uut ennetavat ja kontrollivat reeglit, mis peaksid COVID-19 pandeemiat ohjas hoidma. Selle sammu õigustamiseks viidati samuti Hiina täpsele ja teaduslikule lähenemisele.

Paralleelselt võib erinevatel riigimeedia väljaannetel nagu People’s Daily, China Daily leida artikleid USA kohta kus tuuakse välja erinevat statistikat nakatunute ja surnute kohta ning rõhutatakse USA valitsuse hoolimatust oma rahva osas. Lisaks kritiseeritakse palju üldisemalt lääne piirangutevaba lähenemist COVID-19 pandeemiale. Kriitikale lisaks tuuakse välja, et USA ja Euroopa hoolivad rohkem majanduslikust heaolust kui oma inimeste tervisest.

Ka sotsiaalmeedia postitustest platvormil Weibos on näha kuidas tundmatud kontod levitavad USA COVID-19 surmade ja nakatunute statistikat ning kritiseerivad läänt nende materialistliku maailmavaate tõttu. China Xinhua News jagab samamoodi regulaarselt USA COVID-19 nakatumise ja surmade statistikat, lisades sellele juurde oma hinnanguid ja analüüse.

Taoliste narratiivide loomisega proovib HRV valitsus rahvale põhjendada oma radikaalset poliitikat COVID-19 pandeemia haldamises. Laiem haigestumine tooks välja Hiina ühiskonnas päris aset leidvad probleemid nagu vananev ühiskond, tööjõupuudus, kohati nõrk meditsiinisüsteem, mis ei peaks suurele nakatumisele vastu, ning kõige olulisem –  rangest režiimist loobumisega räägiks Xi Jingpin enda ideoloogia „inimeste elud ennekõike“ vastu ja samastuks läänega.

Täna näeme toimuvate meeleavalduste põhjal, et propagandakampaania mõju on hakanud kaduma. Inimesed näevad, kuidas ülejäänud maailm läheb edasi ja nende elu seisab ikka veel ühe koha peal. Kuigi tänu karmile koroonapoliitikale on koroonasurmade arv olnud märkimisväärselt väiksem, on selle all kannatanud nii majandus kui kõikide inimeste psühholoogia. Huvitaval kombel ei ole koroonameetmete vältel suudetud tagada rahvastiku vaktsineerimist –  ainult pooled üle 80-aastastest on vaktsineeritud. Spetsiifilisi nõudmisi protestidest praegu välja tuua ei saa, pigem tahetakse lihtsalt praegusele olukorrale leevendust või selle täielikku kaotamist. Kas meeleavaldajad suudavad suurriigi poliitikat muuta, näeme juba tulevikus.