Teekond Delfi lugeja kommentaarist Venemaa propagandameediani

03.11.2022

31. oktoobril raporteeris väljaanne Kroonika, et Vene Delfi toimetusele laekus lugeja Nikolai kaebus Anne Veski Lasnamäel toimuva kontserdi plakati sõnastuse peale. Nimelt reklaamitakse seal artisti kui ‘Eesti NSV austatud kunstnikku’. Lugu ei paistnud väga palju kajastust saavat ning avalikkuse huvi selle vastu oli väike – ükski teine eesti meediaväljaanne uudist kajastanud ei ole

1. novembril tegi aga väljaande Stolitsa peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin oma Facebooki seinal postituse, kus ta süüdistas eesti ‘loomingulist eliiti’ (kasutades selleks slängisõna ‘бомонд’, tuleneb prantsuse keele sõnast ‘beau monde’) hiiglasliku skandaali korraldamises. ‘Eliiti’ kuuluvad kodanikud nägid postrid püüdena taaselustada ja õigustada mälestust Vene okupatsioonist.

Postituse korjasid kiirelt üles Vene väljaanded

Kohe järgneval päeval hakkasid uudised tänu Tšaplõgini postitusele välja ilmuma. Näiteks raporteeris väljaanne EA Daily, et Anne Veskit isiklikult süüdistatakse Nõukogude okupatsiooni õigustamises. Väljaanne Regnum see–eest serveerib uudist pealkirjaga “Silmakirjalikud eestlased kritiseerivad Anne Veskit tema tiitli ‘Rahvakunstnik’ pärast”.

Mõlemad väljaanded toetuvad oma sisus ainult ühele Tšaplõgini postitusele, mis ei anna lugejale mingit lisainfot selle kohta, kes on see vihane ‘intellektuaalne eliit’, kes suurt skandaali on korraldanud ja kust selle skandaali jälgi leida võiks?

Ainus märk ‘skandaalist’ sotsiaalmeedias on uudis parempoolsest väljaandest ‘Uued Uudised’, mis toob plakatiga seotud näite välja korraks vaid selleks, et süüdistada Reformierakonda Eesti ühiskonna venestamises.

Kui puutute sotsiaalmeedias kokku provokatiivsete postitustega, siis seal kirjeldatud olukorda võiks alati kindlasti ise enne üle kontrollida, kui sellele reageerima hakata.