Hiinas käis täiel jõul kongressieelne mainepropaganda

17.10.2022

Kaks kuud enne HKP rahvuskongressi on Hiina meediaväljaanded hakanud propageerima Xi JinPingi ja tema saavutusi. People’s Daily, Xinhua ja CCTV on käivitanud uued sarjad pealkirjaga „Navigating China 领航中国”, mis kiidavad edusamme ja poliitilist edu pärast seda kui Xi tuli võimule 18. parteikongressil (toimus 2012. aastal).

Hiina Kommunistliku Partei (HKP) iga viie aasta tagant toimuv 20. rahvuskongress algas Pekingis 16. oktoobril 2022. HKP hinnanguliselt 90. miljonit liiget on valitud esindama 2300 delegaati. Terve nädala kestva kongressi ajal valitakse parteile uus keskkomitee, mis on HKP kõrgeim otsustav keha, ning nemad valivad omakorda parteid ennast juhtiva komitee Politburo Standing Committee (PSC). PSC koosneb 7 inimesest ja nemad võtavad vastu kõige olulisemas direktiivid, otsused ja tehingud. Alates 2002. aastast pole PSC’sse aga uuesti tagasi valitud neid liikmeid, kes on rohkem kui 68 aastat vanad – 68-aastaselt algab ametlikult pensioniiga. Lisaks kehtestati 2006. aastal reegel, et ametnikud ei tohiks olla ühel ja samal positsioonil rohkem kui kaks viieaastast ametiaega.

69-aastane Xi Jinping on partei peasekretärina teeninud juba kaks viieaastast ametiaega järjest, mis käiks vastu mõlemale eelmainitud direktiivile. See on tõstatanud spekulatsioonid selle üle, kas praegune Hiina liider Xi Jinping valitakse tagasi Hiina Kommunistliku Partei peasekretäriks või valitakse ta hoopis Hiina Kommunistliku Partei esimeheks, millest viimast pole kasutatud alates 1982. aastast (see oli ka Mao Zedongi kõrgeim positsioon HKP’s). Arvestades, et Hiina Rahvavabariiki juhib üks partei, tähendaks see Xi Jinpingi võimu jätku. Jälgides suuresti riigi omandis olevat Hiina meediat võib järeldada, et Xi Jingpingil on need ambitsioonid kindlasti olemas.

Meediaväljaanded nagu People’s Daily, Xinhua, China Daily on teinud eraldi veebilehed, mis toovad välja Xi Jinpingi saavutusi, kõnesid, tsitaate, arvamusavaldusi jne. Samuti on võimalik leida erinevaid lugusid Xi Jinpingi kangelaslike saavutuse kohta, näiteks kuidas ta kaotas Hiina maapiirkondades vaesuse. Avaldatud on videoid, kuidas pisarates inimesed räägivad sellest, kui soojad on Xi Jinpingi kallistused, meenutades neile justkui kohtumist vana sõbraga. Üks sellistest kurioossematest propagandalugudest on pärit Tiibeti külast, mis ülistab ja on üdini tänulik Xi Jinpingile, et ta nad vaesusest päästis. Teadagi on tiibetlaste ja hiinlaste vahelised suhted keerulised. Palju on raporteeritud Tiibeti aladel toimuvatest inimõiguste rikkumistest tiibetlaste vastu.

Samuti on võimalik lugeda Xi Jinpingi erinevate saavutuste kohta läbi Hiina ametnike kontode sotsiaalmeedias. Kõikidele postitustele on juurde lisatud #GLORIOUS10YEARS, mis viitab viimasele 10. aastale, kui Xi Jinping on Hiinat juhtinud.

Taoline mastaapne mainekontrolli kampaania tõestab ilmekalt, et Xi Jinpingi ambitsioon on jätkata nii HKP kui Hiina Rahvavabariigi juhtimist.

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.