Vene inforuum on läbimas suuremat muutust

06.10.2022

Iraagi sõjast ajendatult loodud organisatsioon ISW (The Institute for the Study of War, ehk Sõjauuringute Instituut) avalikustas oktoobri alguses oma uuringu Venemaa inforuumist ja sellest, kuidas nende hiljutised sõjalised lüüasaamised seda aktiivselt mõjutamas on. Uuringu fookuses on sündmused Doneski ja Harkivi oblastis ning spetsiifilisemalt ka Lõmani rajooni ümbruskonnas, kus Venemaa väed on pidanud juba mitu korda oma vägedega taganema.

ISW väidab, et hiljutised lüüasaamised ja Kremli algatatud mobilisatsiooni osalised läbikukkumised on Venemaa inforuumi fundamentaalselt muutmas. Nii Kremlimeelne meedia kui sotsiaalmeedia on õnnetud okupeeritud alade kaotamise üle, aga süüdistavad kaotustes Putini mobilisatsiooni bürokraatilisi läbikukkumisi. Viidatakse näiteks sellele, et Venemaa sõjaväel ei ole piisavalt ressursse, et oma vägesid nõuetekohaselt varustada. Lisaks on kasvamas kriitika sõja progressiooni läbipaistmatuse vastu.

Selle toel me näeme, et Vene inforuum ei taaskasuta enam lõputult Kremli poolt loodud narratiive. Sõja algusest siiani on üldine seisukoht olnud, et sõda Ukrainas edeneb väga edukalt. Nüüd on see illusioon kiirelt purunemas. Isegi varasemad Putini sõja suuremad toetajad, Tšetšeenia ja Wagneri liidrid mõistavad Vene sõjaväe ja Kremli sõjataktikaid hukka, rõhutades nende saamatusele ja tuumarelvade kasutamise vajalikkusele. Putini ja tema režiimi jaoks on see erakordselt ohtlik, sest siiani on suur osa tema võimust tulenenud infovälja kontrollimisest. Lisaks ringleb juba iga riigi meedias kuulujutt, et Vene armeed juhib tegelikult Putin ise, mistõttu on tema strateegiate vastane kriitika eriti märgiline.

Osa Putini sõda toetavatest sotsiaalmeedia kogukondadest paistavad ka selle kriitikaga nõus olevat. Tõenäoliselt ei hakka Putin neid aga tsenseerima, vaid püüab tulevikus leida veel paremaid veenvaid põhjuseid, miks Venemaal sõjas nii hästi ei lähe. Venemaa kohalikke sõjablogijaid peetakse tihti paremaks infoallikaks kui avalikku meediat, sest blogijad avalikustavad lisaks võitudele ka tagasilööke. Kuna aga tegemist on siiski tugevalt patriootlike inimestega, tahab Putin blogijate ja nende jälgijate poolehoidu säilitada.

Tahtes oma riigile head ja suursugust võitu, võivad need blogijad olla tulevikus üheks režiimi muutumise põhjuseks. Kui nad esinevad Kremli meediakanalites arvamustega, et Venemaa peaks n-ö mökutamise lõpetama ja kogu Ukraina üle võtma, siis selline ülekutse teeb Putinile praeguste tagasilöökide valguses pigem halba kui head.

ISW toob välja võimaliku paralleeli Putini ümber toimuva ja Gorbatšovi vahel, mis puhul võib osaliselt avatud inforuum lõpuks viia režiimi kukutamiseni. Igatahes on huvitav jälgida, kuidas nii paljud patrioodid oma riigisüsteemi tegelikult aktiivselt õõnestavad.

Uuringuga saad lähemalt tutvuda siin. Loe ka Propastopi ülevaadet leedukate propagandauuringust ja Venemaa Ukraina-propaganda peamistest narratiividest

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.