Kremli propaganda jõuab võimendatult ringiga Redditisse

03.10.2022

Kui käimas on uuringud propaganda kohta, siis kõige rohkem vaadatakse selliste sotsiaalmeedia platvormide poole nagu Twitter, Telegram ja Facebook. Mõistagi on selle taga ka väga head põhjused, aga liiga vähe on tähelepanu pööratud sellisele platvormile nagu Reddit.

Redditit kasutab iga päev umbes 52 miljonit kasutajat (NB! kasutajat, mitte inimest), kellest 4,5 miljonit on Venemaal paiknevad kasutajad ja 850 000 Eestis paiknevad kasutajaid. Platvorm koosneb tuhandetest teemaspetsiifilistest alalehekülgedest, mille hulka kuuluvad reeglina kasutajate kõikvõimalikud huvid. Igaüks võib luua aina niširohkema uue alalehekülje, kuni teema läheb lehekülje aktiivsena hoidmise jaoks liiga kitsaks.

Minevikust on tuua mitmeid näiteid, kuidas platvorm on astunud vastu (kas või kogemata läbi oma platvormi reeglite) seal levivale valeinfole, näiteks kuidas suudeti kaotada suurimad vandenõuteooriatele pühendunud lehed. Sellegipoolest on leheküljel kiirelt kasvamas kremlimeelse propaganda populariseerimine ja normaliseerimine, mida ei panda tihti tähele.

Kui me võtame vaatluse alla sellised Redditi alalehed, mis pidid algselt olema vaid naljakate meemide jagamiseks või mingist huviobjektist rääkimiseks, siis me näeme, kuidas kremlimeelne propaganda hakkab end läbi naljakate meemide ja üksikute artiklite linkide vaikselt sisse söövitama ning kuidas nüüd on jõudnud olukord nii kaugele, et ka kõige agressiivsemad sõnavõtud saavad suure heakskiidu omaseks.

Seetõttu alustab Propastop uue rubriigiga, mille eesmärgiks on tuua tähelepanu Venemaa propagandale, mis levib eelkõige ingliskeelsena Redditis ning mis võib oma narratiivide poolest olla ohuks Eesti julgeolekule nii lühemas kui pikemas plaanis.

Kuna lõviosa postitusi keskendub just üldiste narratiivide rõhutamisele, mitte üksikolukordadele, siis on oluline need identifitseerida ja määratleda, kui laiaks need narratiivid tegelikult valgunud on.

Esimeseks näiteks saamegi tuua Redditi alalehe r/trueanon, mille algseks eesmärgiks oli koondada kokku inimesed, kes on vandenõuteooriatele pühendunud podcasti TrueAnon kuulajad. Lehel on kokku 28 744 liiget.

Viimase kuu jooksul on aga miskipärast hakatud rääkima just Eestist ja Balti riikidest üldisemalt. Kõige hilisem näide: 25. septembril jagati lehel Kaja Kallase säutsu NAFO kohta, mille kommentaariumis lahvatas koheselt sügav arutelu selle üle, kui laiaulatuslik on natsism nii Eesti rahva kui võimu hulgas. Sõna võtsid ka mitmed Balti riikidest pärit kasutajad, kes olid süüdistustega igatpidi nõus.

Propastop toob siinkohal välja märkimisväärsemad valeinfo narratiivid antud alalehel:

  1. Pärast II maailmasõja lõppu töötas Ameerika Ühendriikide sisejulgeolekuorgnisatsioon CIA selle kallal, et hoida Balti riikides elus fašistlikke organisatsioone eesmärgiga takistada vasakpoolse ideoloogia ülejäänud Euroopasse levimist.
  2. Eesti saavutas iseseisvuse vaid tänu USA-le
  3. Eestist on tänaseks saanud täielikult vaid NATO käpiknukk
  4. Eestit valitsevad neonatse pooldavad inimesed, kes süvendavad riigis russofoobiat vaid selleks, et eestlasi läbi selle paremini kontrollida.

Kõlavad tuttavalt? Meie arvame ka. Sarnaseid narratiive on Propastop kajastanud varemgi (näiteks siin ja siin), aga siis otse Kremlist tulnud info põhjal. Oluline on teada, kuhu see info veel edasi liigub ja mis suunas edasi areneb. Kindel on see, et paljud võtavad taolist informatsiooni liiga kergelt tõe pähe.

 

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.