Iseseisvuse kontseptsioonist kremlimeelses propagandas

01.09.2022

Organisatsioon EUvsDisinfo on tegemas postituste sarja “Peamised narratiivid Kremlimeelses valeinfos” (‘Key Narratives in Pro-Kremlin Disinformation’), mille kolmas osa räägib “kaotatud iseseisvusest” kui ühest põhilisest narratiivist Kremlimeelses propagandas.

Venemaa ametlikud ja mitteametlikud kanalid kirjutavad tihti, et mingid kindlad riigid pole tegelikkuses enam iseseisvad. 2015. aastal ilmus RIA Novosti lehel karikatuur, mis kujutas Ameerika Ühendriike kui “pliidile tuld juurde keerajana”. Tulise pliidiplaadi peal olid tillukesed Eurooplased, kes hüppasid piineldes üles-alla ja nõudsid valjult selle eest sanktsioone Venemaa vastu. Selliseid näiteid on olnud veel mitmeid. Näiteks narratiiv, et Ukrainat valitsevad välismaalased ja Balti riigid ei ole tegelikult riigid. Kremlimeelsed väljaanded väidavad ka, et kui Soome ja Rootsi astuvad NATO liikmeks, kaotavad nad samuti oma iseseisvuse ning hakkavad käituma väliste mõjutajate (USA ja NATO) soovide järgi. Näidete hulka kuuluvad ka väited, et Euroopa Liitu juhib tegelikult Washington, Saksamaa on okupeeritud territoorium, Ukrainas toimuva üle otsustab Ukraina valitsuse või presidendi asemel USA jne.

Kremlimeelsel meedial on olemas isegi oma sõnavara selliste “iseseivsuse kaotanud” riikide kirjeldamiseks: лимитроф ehk piiririik, kes on vaid suuremate maailmavõimude käpiknukuks. See-eest väidavad ka mingid väljaanded, et tõelist iseseisvust on võimalik saavutada vaid Venemaa kontrolli all olles.

Selline “iseseisvuse kaotamise” narratiiv omab tegelikkuses kahte peamist eesmärki: riigi võimu vähendamine ja demokraatia õõnestamine. Mis kasu on riigisisestest valimistest, kui riiki juhib tegelikkuses hoopis keegi teine?

Samasse teemasse lähevad ka kajastused erinevatest meeleavaldustest, mille juures proovitakse väita, et meeleavaldus ei tulnud mitte rahva poolt, aga oli hoopis Lääne poolt lavastatud. Nii juhtus näiteks 2013-2014 aastal Ukrainas, kui vene meedia süüdistas meeleavalduste puhkemises USA ametnike kokkumängu. Iseseisvuse kontseptsiooniga mängimine on Venemaale eriti kasuks tulnud Ukraina sõja õigustamiseks. Paar päeva enne 2022 aasta sissetungi, 21. veebruaril, esines Putin sõnavõtuga, kus ta väitis, et Ukraina loodi Venemaa poolt.

Sarnased narratiivid Ukraina iseseisvuse kohta kutsuvad Ukrainat endiseks natsiriigiks või väidavad hoopis, et Ukraina pole tegelikult kunagi iseseisev riik olnud, vaid on liikunud ühe võimu alt teise.

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud allikatest.