Pelosi visiit käivitas Hiina propagandamasina

29.08.2022

Nancy Pelosi visiit Taiwanile augusti alguses oli esimene USA nii kõrge ametniku külastus saarele 25 aasta jooksul. Hiina välisministeeriumi sõnul oli Pelosi visiit Taiwani saarele „ühe Hiina poliitika“ eiramine ning samuti rikkus visiit Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Vastureaktsioonina korraldas Hiina seni suurimad  sõjaväelised õppused Taiwani piirkonnas. Hiina meedia väitel maksis Pelosi külastuse kinni Taiwani valitsus Tsai Wen-Ingi (Taiwani president) ja teiste DPP (Democratic Progressive Party) liidrite juhtimisel.

China Daily avaldas 09.08.2022 video, milles süüdistab Tsai Wen-Ingi ja teisi DPP juhtivaid poliitikuid  ameeriklaste poolehoiu ostmises.

Tsai Wen-Ingi kirjeldatakse videos kui raha eest teeneid ostvat poliitikut ja muidu printsiibitut juhti, kes ei hooli oma rahvast. Näitena tuuakse välja, et väidetavalt on Tsai Wen-Ing ja DPP teised juhid maksnud lobistidele palju raha, et nad korraldaksid kohtumisi USA tähtsate poliitikutega. Videos väidetakse, et neile on makstud 30000 USA dollarit kuus, et hoida häid suhteid vabariiklastega ja eriti endise asepresidendi Mike Pence’iga. Lisaks süüdistati Tsai Wen-Ingi 140000 USA dollari maksmises, et korraldada kõne Donald Trumpi ja Tsai Wen-Ingi vahel. See kõne oli oluline, kuna see oli esimest korda kui kahe riigi juhid rääkisid ametlikult alates 1979. aastast (aastal mil USA hakkas tunnustama Hiina Rahvavabariiki kui ametlikku „Hiinat“).

China daily’s avaldatud koomiksid Tsai Wen-Ingist

Pärast Joe Bideni võitu presidendivalimistel liikus DPP fookus demokraatidele erilise tähelepanuga Nancy Pelosile. Seda kõike raporteerib väidetavalt Taiwani meediaväljaanne udc.com. Minnes antud väljaande kodulehele selgub, et tegemist on kõrghariduse kursusi pakkuva veebilehega ning sellist väljaannet ei eksisteeri.

Video lõpuks tuuakse välja, et Taiwani elanikud olid väga nördinud, kuna Tsai Wen-Ing avaldas Joe Bidenile tema koera surma puhul kaastunnet, kuid COVID-19-sse surnud Taiwani elanikud teda ei huvitanud.

Kuvatõmmised videost, mis avaldati China Daily’s

Mõned päevad varem käis läbi ka sama uudis Taiwani meediaallikast taiwannews.com, mis lükkas ümber süüdistused, et Nancy Pelosi külastus oleks olnud kinni makstud. Uudistes räägiti, et sellist valeinfot hakati algselt levitama PTT (Taiwani suurim netifoorum) foorumis. Nimelt oli keegi postitanud arve, mis oli näiliselt väljastatud Gephardt Group Governemt Affairs lobigrupilt Taiwani valitsusele, ning väidetavalt osa sellest arvest oli seotud Nancy Pelosi visiidiga. Taiwani Välisministeerium lükkas selle väite ümber, kinnitades, et Nancy Pelosi visiidi eest tasus USA valitsus ja tema reisikava pani kokku Ameerika Instituut Taiwanis. Ühtlasi kinnitati, et antud arve on võltsing.

PTT foorumis ilmunud postitus võltsitud arvega

Tsai Wen-Ingi proovitakse läbi selle näidata kui Taiwani inimeste reeturit ja ameeriklaste marionetti.  Hiina meediaväljaandeid näevad USA’d põhisüüdlastena ning hetkel Taiwanis olevat valitsust kui tööriista, millega oma mõjuvõimu laiendada ja Hiina positsiooni maailmas õõnestada. USA sekkumise ja sõdade initsieerimise teemalisi postitusi teevad ka Hiina riigiametnikud. Näiteks on Twitteris aktiivne Lijian Zhao, kelle profiilis on kirjeldus „China government official,  Spokesman & DDG, Information Department, Foreign Ministry, China“. Tema kontolt postitatakse regulaarselt USA-vastaseid postitusi.

Lisaks leiab Lijian Zhao kontolt postituse, mis presenteerib, kuidas Taiwani elanikud ise igatsevad Hiinasse ja seda, et Hiina on nende tegelik kodu. Ka Hiina sotsiaalmeedia Weibo kihab nostalgilistest ja patriootlikest postitustest, kus kutsutakse vendasid tagasi kodumaale.

 

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud postitustest.