“Reinsalu tahab keerata Eesti venelased Venemaa vastu”

01.08.2022

Välisminister Urmas Reinsalu sattus Vene meedia ja sotsiaalmeedia huviorbiiti ühe nädala jooksul kahel korral. Esimest korda seoses neljapäeval tehtud valitsuse otsusega mitte anda Venemaa ja Valgevene kodanikele tähtajalist elamisluba ja viisat Eestisse õppima tulemiseks. Teist korda aga seoses reedel Vikerraadiole antud intervjuuga, kus ütles, et Eesti teeb teistele ELi riikidele ettepaneku keelata Vene kodanike Euroopasse sisenemine.

Uudiseid kajastasid enamik peamistest Venemaa meediakanalitest. Neist valdav osa piirdus Reinsalu öeldu osundamisega, kuid oli ka emotsionaalsemaid kajastusi.

Reinsalu tahab keerata Eesti venelased Venemaa vastu”

Venemaa uudisteagentuur EurAsia Daily, lühendina EADaily lisab uudisele Rodion Denissovi kommetntaari: “Kui keegi arvab, et Reinsalu sihib viisakeeluga üksnes [Venemaal elavaid] venelasi, siis eksib ta sügavalt. Selle taga on arvestus, et Venemaa vastab samaga ja jätab Eesti passiga kaasmaalased ilma võimalusest õppida Venemaal. Sellega tapab Reinsalu kaks kärbest ühe hoobiga: kahjustab [Venemaal elavaid] venelasi ja rikub Eesti venelaste saatuse, kes oleksid võinud saada hariduse Venemaal ning keerab nad Venemaa vastu. Jääb vaid loota, et Venemaa ei lähe selle triki õnge.”

Rodion Denissov on venekeelse Objektiivi kaastöötaja. Ta on tuntud kui valvekommentaator, kelle käest küsib idanaabri propagandameedia arvamust Eestis toimuva kohta nii kultuuri, poliitika kui meedia teemadel.

Eesti valis vastasteks Vene lapsed”

Venemaa traditsionalismi ja kristlikke väärtusi propageeriv Tsargrad.tv pealkirjastas loo “Eesti valis endale vastase – Vene lapsed: alustades tudengite viisakeelust” ja kasutas kommentaarina poliitikateadlaseks nimetatud Aleksander Sosnovski Telegrami postitust. Postituses kirjututab Sosnovski: “Eesti otsustas mitte anda viisasid Venemaalt pärit tudengitele. Kas järgmiseks hakkavad nad võitlema lastega?”. Tsargrad.tv toob ära ka Sosnovski Telegrami postituse kommentaarid: “Kas keegi tahtis seal üldse õppida?” ja “Kas Eestis on üldse ülikoole?”.

Tsargrad.tv on osa Venemaa oligarh Konstantin Malofeevile kuuluvast Tsargrad Media Groupist. Propastop on varem kirjutanud Malofeevi rahastatud lastele suunatud propagandavideost “Muinasjutt Vanjast ja Mõkolast”, mille eesmärk on seletada lastele, miks oli Venemaal vaja Ukrainas läbi viia “sõjalist erioperatsiooni”. Kapo aastaraamatu andmetel on Malofeev rahastanud nii Ida-Ukraina separatistide kui ka Euroopa paremäärmuslaste tegevust. Tsargrad Media Groupi telekanali Tsargrad TV peatoimetajaks oli 2015-2016 tuntud Vene marurahvuslane ja „Euraasia liikumise“ looja ning juht Aleksandr Dugin. Praegu on kanali peatoimetajaks Daria Tokareva.

“Balti kääbused”

Venemaa blogikeskkonnas Livejournal avalduv Ru-polit on seisukohal, et Eesti plaanib teha Euroopale ettepaneku kehtestada venelastele apartheidi. Loos kirjutatakse ka: “Balti kääbused on oma karistamatuses kindlad”.

Parandame vea ja iseseisvat Eestit ei ole enam”

Baltnews ja Rubaltic lehed on Eestis küll suletud, kuid Telegramis tegutsevad mõlemad kanalid edasi. Üle 12 000 jälgijaga Baltnews kajastas uudist nii: “Kommenteerides otsust lõpetada viisade ja elamislubade väljastamine Vene Föderatsiooni ja Valgevene kodanikele Eestis õppimiseks, märkis minister, et “hiireauk tuleb kinni toppida”. Eesti poliitik ei ole kursis, et hiireaugus on ainult tema ja tema russofoobsed kolleegid.”

Postituse kommentaarid olid päris karmid: “Kuni Kreml omasid ametisse ei määra, korda ei ole” ja “Me parandame selle vea ja iseseisvat Eetist ei ole enam. Ja ükski NATO ei päästa teid”.

Baltologia nime all tegutseval Rubaltic Telegrami kanalil on veidi vähem jälgijaid, pisut üle kolme tuhande. Kuid nende seisukohad on Reinsalu avaldusi kommenteerides seda konkreetsemad: “Baltikum on Venemaa osa – nii oli ja nii ka jääb”.

Kuvatõmmised on loos viidatud lehekülgedelt.