Kohalik poliitduo populariseerib Vene sõjaõhutajat

07.07.2022

Eelmise majanduskriisi ajal, 2009. aasta aprillis leidis Delfis aset intervjuu Kapo toonase peadirektori Raivo Aegiga. Ilmunud oli järjekordne Kapo aastaraamat, milles juttu Venemaa mõjutustegevusest.

Intervjuus küsis ajakirjanik Urmo Soonvald:
Tajute, et venelaste poolt püütakse majanduskriisi varjus Eestit ja eestlasi lõhestada?

Aeg vastas:
Selgelt on näha Venemaalt lähtuv sellesuunaline mõjutustegevus. Näiteks võiks tuua kasvõi propagandaklubi “Impressum” korraldatud “majandusteemalise” ürituse, kus Venemaalt toodud “ekspert”, keegi Mihail Hazin, püüdis kohalikele ajakirjanikele selgeks teha, et Eesti orientatsioon EL suunas on vale, Eesti peaks selle asemel orienteeruma Venemaale ning Eesti krooni devalveerimine on vältimatu.

Hazin, kellest intervjuus juttu, on Venemaa presidendiadministratsiooni endine töötaja, Irboska Klubi liige. Kapo aastaraamatu järgi on klubi eesmärgiks taastada Venemaa Nõukogude Liidu aegne võimsus ja suurus.

Uued sõbrad

Hazin toetab avalikult Venemaa “erioperatsiooni” Ukraina vastu – tema seisukoht on, et tegu on Ukraina päästmisega Washingtoni loodud ebastabiilsusest. Sel aastal lisas Vaba Vene foorum Hazini sõjaõhutajate nimekirja. Ukraina jaoks on Hazini näol tegu julgeolekuohuga juba 2015. aastast.
Nüüd on Hazin Eestis uued sõbrad leidnud, kelle kaudu oma vaateid levitada. Organisatsiooni Koos/Together aktivistid Aivo Peterson ja Oleg Ivanov on teinud Haziniga videointervjuu, mida hoogsasti sotsiaalmeedias jagavad.

Üha uskumatumad ideed

Videointervjuus räägib Hazin, et Eestit ei oota Vene okupatsioon, vaid Venemaa blokaad – Venemaa sulgeb Eesti ees piirid. Brüssel aga hülgavat kogu Ida-Euroopa ja keskenduvat ainult “omade” aitamisele. Videointervjuud aitasid jagada Facebooki grupp Таллиннцы (Tallinlased) ja portaal baltija.eu.

Venemaa sõda Ukrainas on muutnud Hazini seisukohad üha uskumatumaks. Maikuus rääkis Hazin Vene televisioonis Vladimir Solovjovile, et Ukraina kavandas tuumarünnakut Venemaa vastu.
Läinud nädalal leidis ta, et Leedu plaanib blokaadi Kaliningradi vastu, et juhtida tähelepanu kõrvale Poola armee tegevuselt, mille siht on vallutada Lääne-Ukraina. Tema seisukoht on, et kõigi nende sammude taga on Suurbritannia, kes soovib külvata Ida-Euroopas kaost.

Kuvatõmmised on pärit sotsiaalmeedia postitusest, millega videointervjuud jagati.