Neli narratiivi toidukriisist

30.05.2022

Venemaa sõjal Ukrainas on tagajärjed, mis ulatuvad Ukrainast oluliselt kaugemale. Kolm kuud kestnud agressiooni järel hoiatab ÜRO toiduabiprogramm globaalse näljaohu eest, mis on sõja otsene tulemus.

Ukraina on pikka aega olnud üks maailma peamistest toidu tootjatest ja eksportijatest. Soovides Ukrainat allutada, on Venemaa võtnud sihtmärgiks toiduainelaod, varastab saaki ja põllumajandusmasinaid, hävitab toidutööstuse ja -transpordi võimekust ning blokeerib Ukraina Musta mere sadamaid, et takistada vilja eksporti. Sellega destabiliseerib Venemaa globaalset toiduturgu, kuid süüdistab toidupuuduses Ukrainat ja lääneriike.

EUvsDesinfo tegi ülevaate neljast peamisest narratiivist, mida Venemaa toidupuuduse kohta levitab.

1.Toiduhindade tõusu põhjus on Venemaale kehtestatud sanktsioonid

Kreml soovib väärteabe abil veenda üleilmset avalikkust, et toiduhindades saab süüdistada vaid lääneriike, kes on Venemaale sanktsioonid kehtestanud. Seda sõnumit levitatakse Euroopas ja Euroopa naaberriikides ning see kajab vastu ka Hiina meedias, hoogustades sõnumi globaalset levikut.

Tegelikkuses on sanktsioonid mõeldud takistamaks Venemaa võimekust rahastada sõjalist agressiooni – toidukriisi peamist põhjust – ja mitte põllumajandust. Toidu ja põllumajandustoodete puhul on sanktsioonidele loodud erandid.

2.Ukraina veab vilja Euroopasse, et tasuda lääneriikidele relvade eest

Venemaa kasutab diplomaatilisi vahendeid väitmaks, et Ukraina veab vilja EL riikidele ja mitte abivajavatesse piirkondadesse, tasudes sellega lääneriikide antud relvaabi eest. See illustreerib, kuidas Vene diplomaadid on osa Kremli valeteabe masinavärgist. Ka see narratiiv kajab vastu Hiina meedias.

3.Washington korraldab Ukrainas näljahäda

Selle narratiivi kohaselt korraldab Washington Ukrainas sõjalist operatsiooni, mis ei lase Ukraina elanikel pöörduda rahuliku elu juurde. Aitamise asemel võtvat Washington Ukrainalt ära viljavarud, et saada tagasi Ukrainale antud laenu ja põhjustavat sellega Ukrainas uue näljahäda.

Varasemad globaalsele avalikkusele suunatud Kremli valeinfo sõnumid kujutasid Venemaa agressiooni Ukrainas vastusena “lääne vandenõule”. Nüüd aitavad samad narratiivid raamida toidujulgeolekuga seotud valesid, mille kohaselt süüdlased on lääneriigid.

4.Moskva ei lase Kiievil korraldada Ukrainas uut Holodomori

Venemaa avalikkusele mõeldud sõnumites on Kremli kanalitel veel keerukam kombinatsioon varuks. Läbi aastate on valeinfot levitavad kanalid eitatud Holdomori, 1930ndatel Venemaa poolt riiklikult korraldatud näljahäda Ukrainas, mille läbi kaotas elu miljoneid inimesi.

Nüüd väidavad Kremlimeelsed kanalid, et Venemaa on see, kes takistab Kiievil uue Holodomori korraldamist Ukrainas, blokeerides Musta mere sadamaid. Tüüpilises orwellikus stiilis kujutatakse Venemaad, kelle teod on põhjustamas globaalset toidukriisi, hoopis päästjana.

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud artiklitest.