#MulEiOleHäbi kampaania kukkus Venemaal läbi

26.05.2022

Kreml võttis sihiks kindlustada sotsiaalmeediakampaaniaga “Mul ei ole häbi” Vene rahva toetust Ukrainas peetavale sõjale. See kukkus läbi. Kuid teistel kampaaniatel läheb paremini.

DFRLab vaatles, millised kampaaniad kasutusel on. Propastop teeb loost ülevaate, lisades omalt poolt mõne tähelepaneku.

#MulEiOleHäbi

Hashtag’e on Venemaa sõjapropaganda kasutanud sõja algusest peale. Propastop kirjutas aprillis emotsionaalsest sotsiaalmeediakampaaniast on #StopHatingRussians, mis oli mõeldud ingliskeelsele maailmale, et lääne meelsust soodsamas suunas kujundada.

DFRLab kirjutab teisest hashtag’ist ja kampaaniast, mis suunatud siseriiklikuks kasutamiseks: #MulEiOleHäbi.

Selle hashtag’i võttis Kreml kasutusele reaktsioonina mõnede Vene arvamusliidrite avaldusele, et neil on Ukrainas sõja alustamise pärast häbi olla venelane ning Vene passide põletamisele UKs, USAs, Kanadas, Iisraelis, Eestis ja mujal.

Venemaa algatas #MulEiOleHäbi kampaania juba veebruaris, kuid suuremate tulemusteta.  DFRLabi toonane analüüs näitas, et hashtag ei hakanud Venemaal levima ei Twitteris ega Facebookis. Mai keskel ei olnud olukord muutunud, hastag’i populaarsus oli endiselt madal.

Millega läbikukkumist seletada?

Millega seletada kampaania nappi populaarsust? Kuna Venemaa blokeeris Lääne sotsiaalmeedia platvormid, siis ehk ei ole Twitter ja Facebook õiged kohad, kust kampaania levimise kohta teavet otsida?

See on osaliselt tõsi. Kremlimeelse online-väljaande RBC.ru tellitud Mediascope uuringu tulemused näitavad, et blokeering viinud umbes kolmandiku Facebooki kasutajatest Venemaal. Ometi tähendab see, et väljaande andmetel kasutab Facebooki endiselt viis kuni seitse miljonit Venemaal elavat venelast, ilmselt VPNide abil.

Mida näitab VK?

Venemaa enda sotsiaalmeedia platvormil VKontakte ehk VK läheb #MulEiOleHäbi hashtag’il veidi paremini, kuid ka seal ei ole kaasatus väga suur. Kampaania algusest mai keskpaigani oli selle hashtag’iga tehtud 24 202 postitust. (Sama hashtag’i kasutab ka üks Venemaa vaimse tervise kampaania, kuid ei ole kindel, kui suur osa postitusi nende tehtud on.)

DFRLab leidis, et #MulEiOleHäbi kasutatakse mõnikord koos teiste patriootlike hastag’idega nagu #Z, #PutiniEest ja #OmiEiJäetaMaha. Ka märkas DFRLab viie hashtag’i jaganud konto puhul tunnuseid, mis viitavad, et tegu võib olla koordineeritud postitamisega. Kontod jagasid identset postitust paariminutilise vahega, kuid DFRLab ei leidnud nende kontode vahel muid seoseid. Postitusel on Venemaa presidendi Vladimir Putini foto ja kiri venekeelne patriootlik tekst.

DFRLab leidis VKs ka näite, kuidas hashtag’i kasutatakse veebipoe müüginumbrite parandamiseks. Olga müüb VKs patriootlikke t-särke 400 rubla tükk ja reklaamib seda hastag’iga #MulEiOleHäbi.

Teised kampaaniad edukamad

Oluliselt paremini läheb VKs hastagil #OmiEiJäetaMaha, mida on kasutatud sõja algusest mai keskpaigani 700 000 korral. Üks seda kasutavatest postitustest näitab lasteaialapsi seismas 9. mai teemalise väljapaneku ees.

Ilmselt kõige edukaks on kujunenud „Z“ sümbolit kasutav sõjatoetuskampaania, mis on levinud sotsiaalmeediast tänavatele. Levada keskuse hiljutine uuring näitab, et sellised kampaaniad paistavad töötavat – Putini populaarsus on kasvanud läinud aasta novembris mõõdetud 63 protsendilt 83 protsendini ja 81 protsenti vastanuist toetab Venemaa relvajõudude tegevust Ukrainas.

DFRLab leiab, et Venemaa otsus blokeerida lääne sotsiaalmeedia platvorme annab Venemaale võimaluse kontrollida levitatavat narratiivi ja hoogustada patriootikke, sõda pooldavaid meeleolusid.

Kuvatõmmised on pärit loos mainitud artiklitest.