Kuidas vanamemmest sai Vene sõjapropaganda sümbol

12.05.2022

Ukraina veebisait Stopfake.org teeb ülevaate Vene sõjapropaganda uuest sümbolist, punalipuga vanamemmest ja uurib, kuidas vanamemm endalegi ootamatult sellesse rolli sattus. Propastop avaldab kokkuvõtte loost.

Stopfake.org kirjutab, et Vene propaganda on kaua puudust tundnud ilusast loost, mis räägiks Vene sõdureid lilledega tervitavatest ukrainlastest. Selle asemel lisandus videoid okupeeritud aladel relvituna tankide vastu läinud inimestest ning üha raskem oli seletada, miks ukrainlased ei ole oma “vabastajaid” nähes rõõmsad.

“Kogu Venemaa vanaema”

Kui YouTube’is hakkas aga levima video Ukrainas elavast vene vanamemmest, kes Ukraina sõdureid Vene lipuga tervitama tuleb, võttis Vene propaganda selle kiiresti kasutusse. “Selle tõttu me Ukrainas tegutsemegi,” ütlesid propagandasõnumid, “me ei jäta omasid”.

Punase lipuga vanamemmest vormiti sõjasümbol. Temast sai näide “Venemaad pooldavast Ukrainast”, kes “vapralt seisab vastu natsionalistidele”.

Mariupolis püstitati talle monument, mida tulid avama Vene Föderatsiooni Presidendi Administratsiooni juhi esimene asetäitja Sergei Kirijenko ja võimupartei Ühtne Venemaa ülemnõukogu sekretär Andrei Turchak. Kirijenko andis ajakirjanduse vahendusel teada, et vanamemmeke on “kogu Donbasi vanaema, ja kogu Venemaa vanaema”.

Mis oli videol

Kõnealune video on YouTube’is tõepoolest olemas. Sellel on näha, kuidas majast tuleb memmeke punalipuga ja ütleb: “ma palvetasin teie, Putini ja kõigi inimeste eest”. Ukraina sõdur annab memmekesele toidukoti, kuid võtab talt lipu ja astub sellele. Memmeke on segaduses. Ta paneb toidukoti maha ja ütleb, et ta vanemad surid selle lipu eest ja pole kena sellel talluda.

Veidi hiljem annab Vene ajakirjandus teada, et Ukrainlased pommitasid memmekese maja puruks.

Kes on memmeke lipuga?

Ukraina strateegilise kommunikatsiooni keskus otsis memmekese maja üles. See oli saanud tabamuse, kuid pommikest viitas, et tegu oli Vene päritolu lõhkekehaga. Piirkonnas olnud Ukraina sõdurid olid aidanud memmekesel evakueeruda Harkivisse ja hoolitsesid ta loomade eest.

Strateegilise kommunikatsiooni keskus leidis üles ka vanamemme enda. Ta nimi on Anna Ivanovna, ta elas koos mehega Harkivi lähedal. Tol päeval, mil video filmiti, oli ta arvanud, et tulijateks on Vene sõdurid. Ta läks neile vastu punalipuga, et nad “ei hävitaks Ukrainat”. Ta leidis, et Venemaa propaganda on tema motiive vildakalt kujutanud, mistõttu ta tunneb end reeturina.

Sellest, kuidas punalipuga vanamemmest tehti Venemaa sõjapropaganda sümbol, saab pikemalt lugeda Stopfake ja Ukraina Strateegilise kommunikatsiooni keskuse lehekülgedelt.

Kuvatõmmised on pärit loos viidatud lugudest.