Konfliktid pronkssõduri ümber on kolinud sotsiaalmeediasse

07.05.2022

Politsei keelas 26. aprillist kuni 10. maini avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat. See ei takista meelt avaldamast sotsiaalmeedias. Propastop uuris, mis pronkssõduri teemalistes gruppides toimub.

Grupp “Pronkssõdur” on loodud selle aasta 26. märtsil, sellel on alla saja jälgija. Grupi postitused kõnelevad Surematu Polgu aktivisti Aleksei Esakovi väljasaatmisest, Pronkssõduri monumendi rikkumisest, vaenulike sümbolite keelustamisest. Grupi postituste aktiivne jagaja teistes sotsiaalmeedia gruppides on Allan Hantsom, paremäärmuslike barkašovlastega seotud rahvus- ja rassivaenu õhutamise eest süüdi mõistetud mees, kes on Surematu polgu aktivistide tegevuse üks koordinaatoritest. Propastop on varem kirjutanud mitmest Hantsomiga seotud propagandakanalist nii sotsiaalmeedias kui väljaspool seda. Väärib märkimist, et ka grupp “Pronkssõdur” kannab kirjeldust “meedia/uudistefirma”.

Teine, läinud aasta oktoobris loodud kinnine grupp kannab nime “Pronkssõdur. 15 aastat”. Grupi administraatoriks on Dmitri Linter – pronksiöö korraldanud Öise vahtkonna liider. Grupis on 47 liiget.

Lisaks pronkssõduri teemalistele gruppidele on Facebookis ka kaks pronkssõduri monumendi enda lehekülge. Ühel neist on aktiivne postitaja venekeelse “Tallinlaste” lehekülje administraator Oleg Besedin. Besedin on meediaärimees, kes Kaitsepolitsei andmetel suhtles tihedalt Eesti suhtes äärmiselt tendentslike ja vaenulike kajastustega esinenud Venemaa ajakirjanikega, osutas neile kaasabi alates logistikast ja kontaktide leidmisest kuni operaatoriülesannete täitmiseni. Besedin on olnud ka seotud propagandajuhtumite provotseerimisega Eestis.

Teine pronkssõduri monumendi lehekülg meeldib vaid viiele inimesele, kuid leheküljele on postitatud üleskutse koguneda 9. mail vastumeeleavaldusele Surematu Polgu rongkäigule. Üleskutse tegija ja vastumeeleavalduse korraldaja on Hendrik Lamar, kelle kontol ei ole ühtegi isiklikku detaili, selle profiilifoto on pärit New Yorgi moefotograafi Tumblr galeriist. Sama üleskutset on Hendrik Lamar jaganud ka grupis “Eestlased!”. Google otsing sellenimelist eestlast ei leia.

On ka sotsiaalmeedia lehekülgi, mis on end positsioneerinud pronkssõduri vastu moel, mis võib viidata soovile pingestada olukorda. Üks sellistest on selle aasta 2. mail loodud lehekülg “Vene pronkssõdur, käi kuradile” ja selle alt Kirill Satovi loodud „Pronkssõdur kosmossesse!“ online-üritus, kus ei ole küll palju osalejaid – kõigest kaks – kuid üleskutse on emotsionaalne: „Kui kaua veel tallutakse eestlaste närvidel ja lubatakse igal aastal suursuguselt “Aljoša” juures Eesti okupeerimist tähistada?” Huvipakkuv on ürituse looja konto, kus ei ole ühtegi isiklikku detaili ega fotot ning oluline osa kontaktidest on Aasiast või Ladina-Ameerikast.

9.maile eelnev ja 9.maiga algav nädal on soodus pinnas pingete võimendamiseks. Pronkssõduri teemalistes gruppides on aktiivsus küll suurenenud, kuid tegu on olnud pigem üksikute aktivistide algatustega, millel ei ole läinud korda kaasata arvestatavaid rahvahulki. Propastop hoiab toimuval silma peal ja lugejad sellega kursis.