Venemaa on asunud Soomet mustama

05.05.2022

Soome NATOga liitumise plaanide valgel on Venemaa meedia asunud aktiivselt Soomet mustama. Kõneldakse natsimeelsest Mannerheimist, Soome plaanidest võtta tagasi Karjala ja Ingerimaa, Soome tänuvõlast Venemaa ees ja vajadusest liita Soome Venemaaga.

Ilta-Sanomat tõi välja seitse peamist teemat, mida Venemaa Soome ründamiseks kasutab. Propastop teeb loost lühiülevaate.

1.Soome soovib NATOsse, kuna igatseb taga Hitleri-meelset Mannerheimi

Vene ajakirjandus põhjendab Soome NATOga liitumise soovi Mannerheimi kultusega. Väljaanne Regunm leiab ka, et Mannerheim oli Hitleri liitlane, osales Leningradi blokaadis ja on vastutav vene rahva hävitamise eest Karjalas.

2.Soome tahab Karjalat, Ingerimaad ja Suur-Soomet

Vene meedi on noppinud üles ka aastate eest avaldatud vihjed, nagu sooviks Soome Venemaalt tagasi saada Talve- ja Jätkusõja tulemusena loovutatud Karjala alasid. Mõnedes artiklites minnakse veel kaugemale ja väidetakse, et Soome on huvitatud ka Peterburi ümbruses asuvast Ingerimaast ja Uuraliteni ulatuvast Suur-Soomest.

3.NATO valmistab Soomet ette Venemaa ründamiseks

Mitmetes artiklites väidetakse, et NATO kasutab Soomet enda huvides, luues Venemaast vaenlase kuju ja ässitades So

omet Venemaa vastu. Artiklite autorid leiavad, et sellise ässitamise toel tõusevad vanad pettumused ja nõudmised taas pinnale ning ka Suur-Soome küsimus on taas päevakorras. “Kas Soome on järgmine Ukraina?” küsib üks artikkel.

4.Soomel ei ole juriidilist õigust NATOga liitumiseks

Soome liitumist NATOga peavad Vene väljaanded Pariisi rahulepingu rikkumiseks. Lisaks leitakse, et Soomel ei ole ka õigust teha NATO riikidega koostööd väljaspool Soome piire.

5.NATO liitumise järel taastatakse Soome ja Venemaa vahel sõjaseisukord

Artikkel väidab, et NATOga liitumise puhul naaseksid Soome ja Venemaa suhted 1944. 19.septembri eelsesse aega, st aega enne rahulepingu allkirjastamist.

6.Soome on Venemaa ees tänuvõlglane

Ajalooteemalised kirjutised on leidnud hulgaliselt põhjuseid, miks Soome peaks olema Venemaale tänulik. Üks neist väidab, et head suhted Stalini-aegse Nõukogude Liiduga muutsid mahajäänud provintsi üheks kõige arenenumaks Euroopa riigiks.

On ka artikleid, mis leiavad, et Soomele 1917 antud iseseisvus tuleks tühistada ja Soome tuleks uuesti liita Venemaaga.

7.Soome ei ole usaldusväärneVäljaanded leiavad, et kuna Lenin (keda peetakse nüüd välisagendiks, kelle siht oli Venemaa Impeerium hävitada) peatus Soomes ja sai Soomelt revolutsiooni tegemisel abi, ei saa Soomet usaldada.

 

Kuvatõmmised on pärit loos kõne all olnud artiklitest.