Sõda TikTokis: Kremli propaganda ja eksitavad sõjavideod

14.03.2022

Enam kui miljardi kasutajaga TikTokist on saanud Venemaa-Ukraina sõja kontekstis vahend teabe moonutamiseks. Osa väärteabest on tahtlik, osa aga tingitud TikToki enda spetsiifikast.

Kremli propaganda

Kremli propaganda TikTokis on pigem vähene, kuid siiski märgatav. Propastop toob välja peamised teemad, mis puudutamist leiavad.

1.USA rahastatud Venemaa-vastane biorelv Ukrainas

10. märtsil väitis Venemaa kaitseministeerium, et USA ja Ukraina loovad biorelva, mida Venemaa vastu kasutada. See väide leidis TikTokis levitamist nii Kremli-meelsete kui vandenõuteoreerikute kontodel.

2.Donbassis toimus 2014-2022 genotsiid Vene rahva vastu

Detsembris ütles Venemaa president Vladirmir Putin Venemaa kodanikuühiskonna arengu ja inimõiguste nõukogu kohtumisel, et sõjaline konflikt Ida-Ukrainas meenutab genotsiidi. See väide on sotsiaalmeedias Vene-Ukraina sõja õigustamisena palju kasutust leidnud.

3.Donbassi elanikud tervitasid Vene sõdureid kui vabastajaid

11. märtsil kirjutas Meduza Putini sammudest FSB juhtivtöötajate vastu, kuna Putin süüdistab teenistust vigastes luureandmetes, mis kinnitasid talle enne sissetungi, et Venemaa väed kohtavad Ukrainas vaid sümboolset vastupanu ja ukrainlased ise tahavad oma liidritest vabaneda. Arusaama, et Donbassi elanikud tervitavad Vene sõdureid kui vabastajaid, püüti levitada ka TikTikis.

4.Ukraina kasutab välismaalasi inimklibina

Märtsi alguses väitsid Venemaa diplomaadid, et ukrainlased kasutavad Harkivis pantvangi võetud India üliõpilasi inimkilbina. India lükkas selle väite ümber. Nüüd levivad TikTokis videod, kus Aafrikast pärit tudengid väidavad, et neid hoitakse pantvangis ja kasutatakse inimkilbina.

TikTokist endast tulenev väärteave

Poynter Instituudi faktikontrolliga telev veebisait PolitiFact uuris märtsi alguses, kuidas TikToki enda algoritm ja võimalus taaskasutada helitausta aitab kaasa Venemaa-Ukraina sõja kohta käiva väärteabe levitamisele.

Videod pommitamistest, plahvatustest ja tulistamistest koguvad miljoneid vaatamisi, ehkki mõnedes neist kasutatakse vanu videoklippe, mis ei ole Venemaa-Ukraina sõjaga seotud, või moonutatakse videoid heliklippidega plahvatustest. Selliste videote levitajatele on see võimalus suurendada jälgijaskonda, kuid sellega levitavad need kontod väärteavet ning võimendavad ärevustunnet ühiskonnas.

Väärteabe levimise võimalust suurendab veelgi TikToki platvormi ülesehitus, mis rajaneb põhimõttel, et kasutajale näidatakse algoritmiliselt soovitatud videoid üksteise järel, ilma kontekstita.

Propastop soovitab TikToki videod vaadates hoida alal elutervet kriitilist meelt ning püüda leida videote juurde kontekst kvaliteetmeediast, kus toimetajad vastutatavd avaldatava õigsuse eest.