Baltija.eu meelestab kohalikke ukrainlaste vastu

09.03.2022

Kremli rahastatud propagandakanalist Baltnews on Propastopil olnud põhjust kirjutada mitmel korral.  Samasse võrgustikku kuuluvast ja sama eestvedajaga veebilehest Baltija.eu on juttu olnud vähem, kuid tähelepanu väärib ka see.

Baltija.eu missioon on sarnane Baltnewsi omaga:

  • kajastada Kremli seisukohti (näiteks: humanitaarkoridori avamine ei olnud võimalik, kuna Ukraina rikkus kokkulepet, 7.03),
  • võimendada siinse Vene saatkonna sõnumeid (näiteks: Eesti algatas venevastase kampaania, 28.02),
  • koguda kohalikke sõnumeid, mida venekeelsed kanalid võimendada saaksid (näiteks: seitsmeaastasel vene tüdrukul keelati võistlemine, 6.03),
  • kajastada uudiseid, mis kohalikku vene kogukonda huvitavad (näiteks: Lasnamäe elanikud viisid Ukraina põgenikele abi, 7.03).

Erinevalt Baltnewsist, Baltija teistest kanalitest võetud uudiseid ei kommenteeri: kui lugu on Leedu naistest, kes algatasid „Helista Venemaale“ kampaania, et teavitada sealseid inimesi sõjast Ukrainas, siis ei lisa Baltija loole omapoolset seletust, vaid piirdub loo refereerimisega.

Sel nädalal, kui sõjapõgenikud Ukrainast Eestisse jõudma hakkasid, ilmus Baltijas anonüümne lugu Hinge karje: ma ei taha riiki selliseid arste ja õdesid. Loo autor, Elena on pahane mitmel põhjusel: selle pärast, et Eesti keeras kinni Vene kanalid, ja selle pärast, et nüüd peab ta vaatama Ukraina kanaleid. Elena kirjutab, et just Ukraina kanalid, mitte Vene omad, veensid teda, et Venemaa tegi õigesti, kui Ukrainas tegevust alustas. Volodõmõr Zelenskõi Elenale ei meeldi, Elena meelest on ta rullnokk, ja kas joodik või narkomaan. Viimane tilk Elena karikasse oli video, kus ukrainlasest arst küsitleb haavatud Vene sõdurit tema Ukrainas viibimise põhjuse kohta. Elena on Ukraina arstide ja õdede peale väga pahane ja ütleb, et ei taha neid Eestis näha.

Propagandakanalite jaoks on anonüümsete lugude avaldamine olnud viis oma seisukohtade väljendamiseks ja lugejaskonna meelestatuse kujundamiseks. Ei saa välistada, et konfliktiõhutamine kohaliku vene kogukonna ja sõjapõgenikest ukrainlaste vahel võib olla üks taotlustest. Seetõttu hoiab Propastop Baltija.eu lehel avaldataval silma peal.