Algav nädal lubab julgeolekuvaldkonnas arvukalt infooperatsioone

10.01.2022

Tänasega alanud nädal toob mitmeid kohtumisi, millel võetakse arutlusele Venemaa esitatud julgeolekunõudmised NATOle ja USAle. 10 jaanuaril toimub Venemaa ametnike arutelu USAga, 12. jaanuaril on vastas NATO ning 13. jaanuaril OSCE ametnikud. See lubab oodata alanud nädalal senisest suuremat narratiivide tulevärki ka avalikus ruumis.

17. detsembril tegi Venemaa avalikuks ultimaatumina kõlavad julgeolekunõudmised USAle ja NATOle ning sealt alates käivitus narratiivide võitlus meedias, kus kasutusel valed, pooltõed ja emotsioonid.

Lääne partnerite sõnumid on olnud sellest hetkest alates suhteliselt sarnased, kinnitades partnerluse kindlust ja ühtsust ning öeldes alati ka välja, et teemasid ei arutada Euroopa, Baltikumi või Ukraina seljataga.

Samas on kahjuks üha uusi ja uusi narratiive avalikuse ette toonud Venemaa ning Lääs on pidanud neile tagantjärele reageerima ja neid ümber lükkama. Nii on saanud Venemaa oma sõnumid, mis üldjuhul suunatud ühtsuse murendamisele ja kahtluste külvamisele, avalikuse ette esimesena.

Kahjuks on ühtsuse murendamine lihtsam kui selle püsivana hoidmine, kuna kahtlusi külvata on lihtne, neid ümber lükata aga juba oluliselt raskem ja aeganõudvam. Siin on sisepoliitilistel põhjustel, teadmatusest või majanduslikest huvidest lähtuvalt segadust külvamas ka partnerriikide poliitikud või endised ametnikud.

Venemaa ja mitte ainult

Reede õhtul ilmus USA meediakanali NBC News lehel uudis, mis ütles, et USA on valmis arutama vägede kohaloleku vähendamist Ida-Euroopas. Loos tsiteeriti anonüümselt ühte USA valitsuse ja kahte endist riikliku julgeoleku ametnikku, kelle sõnul plaanib USA vähendada sõjalist kohaolu Poolas ja Baltikumis.

Tund hiljem lükkas selle väite ümber USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Emily Horne, öeldes: „See ei ole täpne, et administratsioon mõtleb Venemaaga kõnelusteks valmistudes USA jõudude vähendamisele Ida-Euroopas, mida me ütlesime ka NBC-le. Tegelikult me oleme olnud Venemaaga selgesõnalised, nii avalikult kui ka privaatselt, et kui Venemaa peaks Ukrainasse edasi tungima, siis me tugevdame oma NATO liitlasi idatiival, kelle ees meil on püha kohustus. Me oleme oma NATO liitlastega tugevalt seotud, käsitledes seda kriisi koos põhimõttel “mitte midagi sinust ilma sinuta,” ütles USA esindaja.

Selle väite on üheselt ümber lükanud ka Pentagoni pressiesindaja John Kirby.

Hoolimata selgesõnalisest ümberlükkamisest on senini näiteks ERRi portaalis üleval uudis pealkirjaga „Allikad: USA on valmis arutama vägede kohaloleku vähendamist Ida-Euroopas“, Postimehes lugu pealkirjaga „Allikad: USA on valmis arutama kohalolu vähendamist Ida-Euroopas“. Delfi täiendas peakirja „Meedia: USA on valmis arutama Venemaaga kohalolu vähendamist Baltikumis. USA julgeolekunõukoda: see ei vasta tõele“. Algsed lood on üleval koos hilisema täiendusega, mis ei muuda oluliselt algset sõnumit. Ainult kohalolu vähendamise eitamisele keskenduvad lood ilmusid tagantjärgi.

Anonüümsete väidetega algse loo refereeringuid näiteks ei leia Leedu ja Läti rahvusringhäälingu portaalidest. Küll aga on seal lood, mille peakirjades eitatakse vägede vähendamise või väljaviimise võimalust Balti riikides ja Poolas.

Olukorras, kus inimesed üha vähem loevad pealkirjast kaugemale, peaks vältima asjatut segadust või ärevuse tekitamist ning seda eriti teemadel, mis võivad vähendada inimeste turvatunnet.

Samuti peaks järgnevatel päevadel pöörama senisest rohkem tähelepanu sõnumite päritolule ja nende tegelikkusele vastavusele ning ootama enne avaldamist neile ametlikku kinnitust.

Ekraanitõmmis nbc kodulehelt