Kes püüavad venekeelsetes FB gruppides tähelepanu?

18.10.2021

Möödunud aasta suvel kirjutasime sellest, kuidas ERRi venekeelne osa proovib suurendada nähtavust läbi Eestiga seotud kremlimeelsete FB gruppide.

Külastades samu gruppe 2021. aasta sügisel, hakkas silma, et olukord on sarnane paari aasta tagusega, mil enim näitasid aktiivsust üles kohalikud Venemaalt finantseeritud propagandaväljaanded. Sel sügisel on võitlusesse tähelepanu pärast on sekkunud ka kohalik uus venekeelne infokanal – rus.objektiiv.ee.

Külastades gruppe Новости Эстонии, Русскоязычная Эстония, Русский Дискуссионный клуб, Наш Ласнамяэ, või Таллиннцы, hakkavad suurimas mahus silma uudised, mis jagatud lehtedelt Dokole ja Sputnik Meedia. Oluliselt vähem, kui samuti aktiivselt jagatakse uudiseid lehtedelt Baltnews.ee, Baltija.eu.

Sputnik Meedia postituste põhiliseks jagajaks on aastaid sellega tegelenud Marina Pavlenko. Dokole portaali postitused on tehtud kanali enda konto alt. Baltnewsi postituste jagamisel paistab silma Irina Ušarova. Baltija postitusi jagavad aastaid tagasi Baltnewsi omanikuna tuntud Aleksandr Kornilov, kui ka Aleks Kern.

Eraldi hakkab venekeelsetest tuntumatest ideoloogilistest gruppidest uue aktiivse postititajana silma Maksim Rogalski, kes täidab venekeelseid gruppe 19. septembril käivitunud venekeelse Objektiivi sisu jagamisega.

Eraldi tasub tähele panna libakonto tunnustega kasutajaid Robert Ruban ja Mihhail Makarov, kes jagavad samades gruppides postitusi sel sügisel aktiveerunud grupist Крах системы. Viimati nähti sarnast aktiivsust ja tegutsemismustrit 2018. aasta lõpus seoses FB grupiga ESTONERS.

Foto: ekraanitõmmis grupist Крах системы