Mida jälgida Arvamusfestivalil?

12.08.2021

Täna saab Paides alguse järjekordne Arvamusfestival, kus mitmed teemad haakuvad ka Propastopi tähelepanu all olevatega. Järgnevalt ülevaade neist, mida Propastop soovitab vaatama minna.

13 august kell 12:00-13:30

Valeuudised vs faktid, kas see lahing on juba valele kaotatud?

Ürituse lava: Digitarkuse ala

Arutelu keskmes on segane ja keeruline inforuum, milles me kõik täna elame. Valeuudiste levikust ja mõjust on palju juttu olnud – vaatame peale, kui kaugele on tehnoloogia ses osas tänaseks juba arenenud ja mida sellega teha saab, olgu siis head või kurja? Kas uued tehnoloogiad annavad näiteks ka võimalusi valeuudiste äratundmiseks ja vähendamiseks? Kuidas ajakirjanikud erinevatel allikatel vahet teevad, kas alati teevad? Kuidas saaksime elanikkonnas infokriitilisust tõsta? Milline on valeuudiste laiem ühiskondlik mõju? Lisaks anname kindlasti ka praktilisi soovitusi, kuidas vale ära tunda.

Arutelu juht: Henrik Roonemaa

Osalejad: Martin Laine (Ajakirjanik), Maia Klaassen (Tartu Ülikooli meediauurija), Lauri Ilison (Feelingstream tehnoloogiajuht)

13 august kell 14:00-15:30

21. sajandi infosõda, milleks ja kuidas seda peetakse ja kuidas meist igaühest võib saada infosõdur

Ürituse lava: Tõde ja õiglus

“Infosõda on tänapäevase sõjapidamise üks vorme. Vaenulik ja vale informatsioon on osa mõjutustegevusest, millega seatakse rünnaku alla inimeste teadvus, hõlmatakse nende tähelepanu ja muudetakse hoiakuid. Oskuslik infosõda võib viia otseselt riiki ja inimeste julgeolekut ohustava tegevuseni, mis ongi selle eesmärk. Selline mõjutustegevus on viimastel aastakümnetel pidevalt laienenud nii Eesti, Euroopa kui ka USA suunal. Peamiselt lähtuvad infosõja elementidega rünnakud Venemaalt, aga ka Hiina Rahvavabariigist. Viimase nn. pehme jõud ja Kremli-meelsete tegevus murendavad lääne väärtusruumi, tekitavad umbusaldust demokraatlike riikide valitsuste vastu, pööravad tülli liitlasi. Infosõda võib pealtnäha olla süütu ja sõbralik meemide pildumine või olematu infoagentuuri valeuudise potsatus su Facebooki lehel. Sellest ei või end eksitada lasta, sest infosõjal on alati kaugele ulatuv eesmärk: kontrollida ja juhtida inimeste „südant ja meelt“ soovitud suunas. Infosõja laskemoonaks on narratiivid, müüdid, sümbolid ja rituaalid. Haaravad lood, kus faktid on segatud valega, et hajutada su tähelepanu ja tekitada umbusku riigi institutsioonide suhtes. Infosõdu peetakse ühegi lasuta, kuid paljude ohvrite hinnaga.”

Arutelu juht: Marica Lillemets (Eesti NATO Ühingu meedianõunik)

Osalejad: Peeter Tali (NATO StratCOM COE asedirektor ja Eesti NATO Ühingu liige), Hannes Krause (Riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni nõunik), Andrus Padar (küberkaitseliitlane), Vladimir Sazonov (Tartu Ülikooli kaasprofessor ja Kaitseväe Akadeemia vanemteadur)

14 august 2021 kell 14:00-15:30

Infodeemia ajastu: ellujäämiskursus algajatele

Ürituse lava: Tõde ja õiglus

“Koroonapandeemia kõrval võtab maailmas võimust infodeemia: olukord, kus lisaks teabe mahu kasvule kiirendavad tehnoloogilised võimalused oluliselt selle levikut. Info ülekülluses segunevad faktid kuulujuttudega. Üha raskem on tõest infot üles leida ja ära tunda. Kuidas olla kindel, et info on objektiivne ja teaduspõhine, ning edukalt navigeerida pooltõdedest pungil infoväljas? Kogume vestluse jooksul kokku soovitused infomüras ellujäämiseks ja valeinfo äratundmiseks. Ulatame infosügavikku uppujale mõned päästerõngad, mille abil end ise hädast välja aidata.”

Arutelu juht: Aigar Vaigu (füüsik, Rakett69 saatejuht ja kohtunik, Eesti Metroloogia Keskasutuse direktor)

Osalejad: Ragne Kõuts-Klemm (Tartu Ülikooli ajakirjandussotsioloogia kaasprofessor), Andero Uusberg (Tartu Ülikooli afektiivse psühholoogia kaasprofessor), Hannele Valkeeniemi (YLE produtsent)

14 august 2021 kell 16:00-17:30

Veebiraev kolib virtuaalmaailmast tänavale

Ürituse lava: Turvatunde ala

Moodne inimene elab üha suurema osa oma elust virtuaalses maailmas. Me õpime, töötame, suhtleme, aga ka armume, leiname ja vihastume veebis. Infot on palju ja vastuolulisust järjest enam. Kuidas teha vahet faktidel ja igaühe tõe kuulutusel? Kas on vahet, mida usutakse? Miks peaks sotsiaalmeediamullides toimuv igaühele korda minema? Väärinfo fenomenis ei ole midagi uut, kuid tänapäeval teeb vale otseses mõttes ringi ümber maailma enne, kui tõde püksid jalga saab. Ja see vale on tihti sihistatud ja mõeldudki segadust või hirmu külvama. Ühel hetkel võib veebis levivast vihast saada aga oht füüsilises maailmas. Kas väärinfoviiruse peatamine on võimalik ja kas valeuudiste vastu leidub

Arutelu juht: Indrek Treufeldt (teleajakirjanik)

Osalejad: Maarja Punak (PPA vanemkommunikatsiooniametnik); Pärtel Preinvalts (PPA Põhja prefektuuri teabebüroo vanemkorrakaitseametnik); Maria Murumaa-Mengel (Tartu Ülikooli sotsiaalmeedia lektor)