Teterin ja Hantsom käivitavad uut kremlimeelset portaali „Kaasmaalased“

09.08.2021

“Pole saladus, et Balti riikide elu on endiselt kaugel demokraatlikest standarditest, mis kehtestati vanas Euroopas. Massiline kodakondsusetus, venekeelse hariduse diskrimineerimine, ajakirjanike tagakiusamine, sotsiaalne ebavõrdsus – kõik need probleemid on samuti meie tähelepanu keskmes.”
Nii tutvustatakse eelmise aasta septembris alguse saanud portaali zemljaki.eu.

Portaali “Kaasmaalased” loojateks on Propastopi lugejale tuttav Igor Teterin ja Tatiana Pokhilina ning nende MTÜ Baltinpress. Autoriteks näiteks Teterinile lisaks veel Allan Hantsom, Aleksandr Lukjanov, Alla Berezovskaja, Karen Markarjan, Olga Titova ja teised. Neist aktiivseim on Hantsom.

Tegemist ei ole uudisteportaali, vaid pigem arvamus- ja meelsuslugude veebilehega, millelt leiab artikleid Eestis, Lätis ja Leedus tegutsevatest kremimeelsetest aktivistidest ja nende tegemistest, venekeelsest haridusest Eestis ja Lätis, Sputnik V vaktsiinist, kodakondsuseta inimestest ja paljust muust sarnasest.

Näiteks leiab sealt lood Tatjana Ždanokast, Miroslav Mitrofanovist, Aleksandr Gaponenkost, MTÜst Front Line, Läti Baltnewsi toimetajast Andrei Jakovlevist, Yana Toomist, aga ka näiteks Sergei Seredenkost ning Mart Helmest.

MTÜ Baltinpress oli üks Komsomolskaja Pravda v Severnoi Jevrope väljaandjaid. Igor Teterin on tuntud ka kui Impressum aruteluklubi üks eestvedajaid, kus näiteks 2020. aasta kevadel esines ka ajaloolane Nikolai Meževits.

Portaalist ei leia viiteid selle rahastusele, kuid avalike allikate põhjal selgub, et omamata viimase nelja kvartali jooksul käivet on neil palgal 2-3 inimest, kes teenivad keskmiselt 500 eurot kuus.