Välisilm avas meediakanali Meduza olemust ja mõju

27.05.2021

Esmaspäevases ETV saates “Välisilm” oli Ragnar Kondi ja Anton Aleksejevi videolugu Riias tegutsevast venekeelsest meediakanalist “Meduza”.

Esimene lõik keskendus Meduza tekkimisele ja algusaastatele. Videoloos saavad sõna endised Meduza kaastöötajad, 2014-2016 kaastööd teinud Ilja Azar ja 2015-2019 toimetuses töötanud Ilja Polivanov.

Polivanov toob loos välja, et Vene meedias on kombeks kurta sõnavabaduse raske olukorra üle .”Venemaal ja vene keeles on peaaegu võimatu teha kvaliteetset meediat. Raha pole, võimalusi pole, võimud survestavad. See kõik nii ongi, aga Meduza tegi ja teeb kõike, kõigele vaatamata,” ütleb Polivanov.

Teises lõigus saab sõna Meduza omanik ja peatoimetaja Galina Timtšenko, kes räägib intervjuus Venemaal mõjuagendi staatuse saanud Meduza olemusest ja laiemast mõjust. “Oleme muutunud liiga populaarseks, liiga kuulsaks ja tuntuks. Liiga heaks, et meid edasi taluda. Vene riigil pole vaja ajakirjanikke, kes oskavad teha oma tööd ja teevad seda hästi ja kes suudavad kaasata suurt auditooriumi. Meduza portaalil on kuus 12-15 miljonit unikaalset külastajat. Nii suurt lugejaskonda, mida pole Kremlil võimalik kontrollida, pole Venemaale vaja,” ütleb Timtšenko.

Meduza on ka üks venekeelsetest meediakanalitest, mille Propastop on lisanud valgesse nimekirja allikatest, mida soovitame jälgida. Samasuguse nimekirja oleme koostanud ka Valgevene kohta.

Kahjuks tõi eelmine nädal ka uudise, et Valgevene võimud on blokeerinud ligipääsu selles nimekirjas olnud portaalile tut.by ning alustanud kriminaalmenetlust.

Foto: ekraanitõmmis meduza.io lehelt