Nurmsil vigastada saanud USA sõdurit täitsid Venemaa meedia

13.05.2021

Õppuse Swift Response raames toimunud dessandi käigus vigastada saanud Ameerika langevarjurid said elavat vastukaja Venemaa meedias. Propamoni monitooringukeskkond tõi jälgimise all olevast paarikümnest kanalist välja 18 sellele teemale pühendatud uudisnuppu. Ühtekokku on Venemaa meedias sellele sündmusele pühendatud kümneid ja kümneid lühiuudiseid.

Suurem osa neist on lakoonilised, Postimehe uudisele toetuvad uudisnupud, millest enamuses saab sõna ka Tallinnas asuva USA saatkonna kõneisik Mark Naylor. Mitmed väljaanded vürtsitasid uudist halvustava pealkirja või negatiivse repliigiga tekstis sees.

MK.ru näiteks pani uudisnupule pealkirjas „Eesti pind on ameeriklaste jaoks liiga kõva“. Sõjauudistele keskenduv VPK avaldas nupu pealkirjaga „Ameerika dessantväelased murdsid Eestis hüpates jalaluud“. 5TV aga pealkirjastas lühiuudise „Kümme USA sõjaväelast sai Eesti skandaalses õppuses vigastada“.

RG.ru lisas uudisnupule juurde Venemaa Föderatsiooninõukogu väliskomitee esimehe asetäitja Vladimir Džabarovi lause, kes nimetas dessanti provokatsiooniks.

Vzgljad tegi uudisnupule lisanduse, et sellised suured sõjaväeõppused koormavad Eesti majandust.

Leedu Sputnik pidas vajalikuks lisada, et Balti riikide poliitikud on huvitatud „Venemaa ohule“ viidates selliste õppuste mahu suurendamisest, kuigi Sergei Lavrov on öelnud, et nad ei kavatse kedagi rünnata ning müstilist ohtu kasutatakse ära pigem relvamüügi kasvatamiseks ja võimalikult suure hulga varustuse Venemaa piiri äärde paigutamiseks.

Mitme uudisnupu juures on viide ka pikemalt õppust käsitlevatele uudislugudele, mille keskmes on Venemaa propaganda jutupunktid ning tsiteeritakse näiteks sõjanduse ekspert Oleksi Leonkovit, Vladimir Džabarovi, Sergei Lavrovi, Konstantin Sivkovit ja teisi, kes NATOt Venemaa ohustamises süüdistavad.

Selliste uudiste ilmumiseks on mitmeid põhjuseid. Venemaa meedias saavad mainimist kõik sõjandusega seotud välisteemad, kuid sel korral on lühiuudisega võimalik edastada kolme, väga eripalgelist sõnumit  – „NATO on Venemaa piiridel“; „NATO tuleb siia“ ehk Eestit ei seostada jätkuvalt osana NATOst; „NATO väed on saamatud“, mis aitab näidata vastase vägede nõrkust.

Foto: ekraanitõmmis väljaandest