9. mai osutus Venemaa propaganda jaoks tulusaks

10.05.2021

Sel aastal möödus 9. mai tähistamine suhteliselt rahulikult – pronkssõduri juures sujus lillede asetamine suuremate vahejuhtumiteta ning koroona mõistes turvaliselt, kuigi kremlimeelsed aktivistid täitsid „oma osa“ ning korraldasid Sputnik Meedia abiga aktsiooni, mille taustal õnnestus Venemaa meedias ka propagandapunkte noppida ning sirbi ja vasaraga lippe lehvitada.

Algselt Andrei Gontšarovi poolt planeeritud ja selleks lubagi saadud Surematu Polgu marss otsustati korraldajate poolt ära jätta. Tekkinud tühimikku asus täitma tandem Tšaulin ja Esakov, kes taotlesid avaliku koosoleku loa autorongkäigu korraldamiseks.

Rongkäik toimus pühapäeva keskpäeval ning algas Rocca Al Mare parklast, kuhu olid kogunenud ligikaudu 50 Georgi lintide ning sirbi ja vasaraga kaunistatud lippudega autot. Kohapeal oli keskseks tegelaseks Jelena Esakova, kes jagas linte ning koordineeris tegevusi.

Päeva jooksul kajastas aktsioone Sputnik Meedia ning Facebooki grupis Таллиннцы Oleg Besedin, alustades varahommikul Pronkssõduri juurde viisnurkse igavese tule paigaldamisest, kuni autoaktsioonini ja õhtul toimunud marsini välja.

Venemaa meediasse pääses Eestis toimunud 9. mai tähistamine läbi Sputnik Meedia lugude, millest Eesti võime süüdistati sündmuse tähistamise takistamises ja korraldajate tagakiusamises. Lugudes räägiti sellest, kuidas Tšaulinit ja Esakovi kutsuti autorongkäigu eelselt politseisse vestlusele, kuidas Pronkssõduri juurest viidi politseisse kaks sealset sõjaväemundris organisaatorit ning kuidas ühele neist tuli kutsuda hiljem kiirabi. Eraldi lugu püüti vormida sellest, kuidas Tšaulinil õnnestus võimude pingutusest hoolimata süüdata Pronkssõduri juures igavene tuli.

Õhtul toimus ka ära jääma pidanud Surematu Polgu marsi spontaanne aktsioon, milles osales kümmekond inimest, kelle hulgast hakkasid silma taas kord Tšaulin, Esakov ning Tõdõjakov.

9. mai tähistamisest hakkab silma senisest aktiivsem Sputnik Meedia, Oleg Besedini ning tandemi Tšaulin/Esakov roll.

Fotod: Facebooki grupist Таллиннцы, Novikboži kultuurimaja VK lehelt