Sergei Tõdõjakov, mees igal protestil ja piketil

03.05.2021

Sel kevadel on meedia tähelepanu alla sattunud endine Öise Vahtkonna aktivist ja kunagine samanimelise MTÜ juhatuse liige Sergei Tõdõjakov.

Delfi on kirjutanud temast maskivastaste provokatsioonikampaaniate korraldamisega seoses Tallinna kaubanduskeskustes, osalemisega Toompeal toimunud NETSi vastastel meeleavaldustel, juutide teemalise videokonverentsiga ning kahe aasta tagusel, ränderaamistiku vastu korraldatud meeleavaldusel osalemisega.

Delfi kirjutab, et 2008. aastal taotles Tõdõjakov luba Pronksiööd meenutava meeleavalduse tarbeks luba, mida sel korral ei antud. 2012. aastal sai temast MTÜ Öine Vahtkond juhatuse liige ning ta oli sellel kohal 2016. aastani, mil MTÜ registrist kustutati.

Eesti meediast Tõdõjakovist oluliselt rohkem infot ei leia, kuid Eesti venekeelses inforuumis on tema kohta oluliselt rohkem teavet. Selgub, et tegemist on inimesega, kes püüab tähelepanu erinevatel protestidel osalemisega või siis neid ise korraldades.

2013. aastal osales ta Pronksiöö aktivistidega Tõnismäel korraldatud aktsioonil „Mälestuse küünlad“.

2014. aastal korraldas Tõdõjakov Ukraina venelaste ja venekeelsete elanike toetuseks meeleavalduse „Krimm – me oleme üheskoos!“. Tegemist oli NATO-vastase meeleavaldusega.

2015. aastal sai Tõdõjakovit näha Norra saatkonna ees toimunud piketil, mis oli suunatud Norra lastekaitsepoliitika kritiseerimisele. Piketi korraldas MTÜ Eesti Vanemad, koostöös Eesti Mittekodanike Ühenduse, MTÜ Eesti Indoeurooplaste Liit „Rodina“, ja MTÜ Dobrosvet. Kaks viimast kuuluvad võrgustikku, millest kirjutasime 2018. aastal.

2016. aastal korraldas Tõdõjakov NATO-vastase piketi Tallinnas asuva Poola saatkonna ees. Tõdõjakovi sõnul oli piketi korraldamise põhjuseks pidevalt kasvav ebasõbralik atmosfäär Ida-Euroopa ja Venemaa vahel, eriti Eesti ja Venemaa vahel, kus sõjahüsteeria viib halbade tagajärgedeni. „Algav NATO suurkohtumine ainult kasvatab vastuseisu. Meist saavad kellegi teise mängus etturid ja pantvangid.“

Samal aastal sai näha Tõdõjakovit Tallinnas korraldatud Rahu Marsi esireas. Rahu maksi korraldasid Propastopi lugejatele tuttavad Tšaulin, Klenski, Seredenko ja teised. Rahumarsist saad pikemalt lugeda siit. Ka selle meeleavalduse puhul oli tegemist NATO vastu suunatud ettevõtmisega.

2019. aasta suvel toimus Tõdõjakovi eestvedamisel omapärane aktsioon, millega MTÜ Eesti Vanemad ja Sergei Tõdõjakov protesteerisid Tondiraba jäähallis toimuva MJ Young Fest 2019 vastu, kuna seal pidi esinema mitmed artistid, kelle lugude sõnu pidasid aktivistid ebasündsaks. Suvel toimuma pidanud, kuid edasi lükatud kontsert toimus detsembris ning seal oli taas kord Tõdõjakov plakatitega kohal.

See oli ka Tõdõjakovi jaoks üks suurema tähelepanuga aktsioone, mis viis teda nii venekeelse ERRi uudistesse, kui ka ETV+ saatesse „Кто кого“.

2019. aastal toimus ka väikesemahuline 5G vastane pikett Stenbocki maja ees Toompeal.

2020. aasta augustis võis näha, kuidas Tõdõjakov, koos Malõševaga korraldasid koroonapiirangute vastase piketi Saksamaa saatkonna ees Tallinnas. Samasuguseid aktsioone on Tõdõjakov korraldanud ka Kristiine Keskuse ees, Majaka tänaval, Estonia teatri kõrval ja mujal ning nende jätku saime näha ka Toompeal.

2011. aastal korraldas Öine Vahtkond Eesti venekeelsele kogukonnale liidri leidmiseks hääletuse, mille võitis Jüri Mišin. Hääletuse kandideerinud Tõdõjakov sai neljanda tulemuse. Korraldajad väitsid, et hääletusest võttis osa ligikaudu 4000 osalejat, kuid suuremat tähelepanu see ettevõtmine siiski ei saavutanud.

Tõdõjakovi mõtteid saab lugeda nii portaalidest Baltija.eu, veneportaal.ee aga ka näiteks portaali ruspol.net vahendusel.

Fotod: Facebooki grupist Eesti Vanemad, ekraanitõmmis videost.