Regnum – agressiivne Eesti ründaja

14.01.2021

2020. aasta novembris kirjutasime uudisteagentuurist EADaily, mis eristub Eesti-vastaste lugude arvukuse poolest.

EADaily kõrval paistab sarnaste vaenulike lugude poolest silma portaal Regnum.ru, mille omanikuks infoagentuur Regnum. Regnum on nii originaallugude tootjana, kui ka teistes Venemaa meediaväljaannetes avaldatud sõnumite võimendaja. Teemadel, millega on võimalik Eestit rünnata, on Regnum alati esimeste avaldajate hulgas.

Viimastest suurematest teemadest on Regnum kajastanud seda, kuidas Eesti elanikud soovivad saada Venemaal väljatöötatud vaktsiini Sputnik V, levitanud Mart Helme sõnumit USA valimiste võltsimise kohta, olnud osaline parvlaeva Estonia huku vandenõuteooriate kajastamisel ning andnud oma panuse Põlluaasa Tartu rahu teemaliste väljaütlemiste naeruvääristamisel.

Infoagentuur Regnum
Regnumi infoagentuur asutati 1999. aasta suvel ning asutajateks olid Modest Kolerov ja EADaily omanikeringist tuttav Boris Sorkin. 2014. aastal toimus omanikevahetus ning teadmata suurusega osa soetas Kolerovi väitel Gazprom Media. Sellest ajast sai Regnumi juhiks Julia Križanskaja.

Peatoimetajatena on Regnumis töötanud Modest Kolerov, kes on erinevatel perioodidel sellest ametis olnud kokku kolmel korral. Lisaks on peatoimetaja positsiooni täitnud Konstatin Kazenin ja hiljem EADailyga liitunud Vigen Hakobjan. Täna on peatoimetajaks Modest Kolerov.

Modest Kolerov
Regnumi üks omanikest, Modest Kolerov on värvikas kuju. Olles pidevalt infoagentuuri omanike seas on ta aastate jooksul täitnud erinevaid ameteid, olles tegev nii Regnumi juures, Venemaa riigisüsteemis, kui ka teistes meediaprojektides.

Vahemikus 1999-2000 oli ta näiteks nõunikuks St Peterburi linnapea, Vladimir Jakovlevile, aga ka Tšuvaššia presidendile ja Krasnojarski linnapeale.

Aastatel 2005-2007 oli Kolerov Venemaa Presidendi alluvuses tegutseva Välismaaga Regioonidevahelise ja Kultuurisidemete Arendamise Valitsuse juht.

Kolerovi taust annab aimu ka Regnumi eestivastasuse põhjustest. Näiteks on Kolerov Regnumi kaudu püüdnud mitmel korral Venemaa suhteid Eestiga senisest veel vaenulikumateks muuta.

2010. aastal kirjutas Kaitsepolitseiamet oma aastaraamatus: „Jäiga liini pooldajad eesotsas uudiseportaali Regnum.ru juhi Modest Koleroviga tegid jõupingutusi mõjutamaks Venemaa valitsust Eesti suunal tavapärast ebasõbralikku poliitikat jätkama.“ Kapo kirjutas näiteks ka sellest, kuidas Regnum korraldas 2010. aastal Öise Vahtkonna abiga rünnaku Venemaa Föderatsiooni Tallinna suursaatkonna ja personaalselt diplomaat Vjatšeslav Tutšnini vastu, kes oli Kolerovi hinnangul liiga eestimeelne.

2012. aasta augustis kuulutati Modest Kolerov Eestis, Leedus ja Gruusias persona non grataks.

Regnumi tegevus
Regnumi infoagentuur avaldab päevas ligikaudu 700 uudist, mille on loonud 150 korrespondenti Venemaalt ja sellega külgnevatest piirkondadest. Näiteks on Regnumil tütaragentuure Vladivostokis, Murmanskis, Arhangelskis, Smolenskis, St Peterburis ja mujal.

Väidetavalt külastab ühes kuus Regnumi uudisteportaali ligikaudu 6,3 miljonit lugejat ning päevane lugejate arv on ligikaudu miljon.

Similarwebi andmetel on Regnum Venemaa veebilehtedest 208. kohal ning viimaste kuude keskmine külastatavuse arv kõigub 15 miljoni piiril. Izvestija väljaandel on need numbrid vastavalt 117. kohal ning külastusi kuus keskmisel 30 miljonit.

Rusprofile.ru keskkonna andmetel oli 2019. aasta ettevõtte käive 91 miljonit rubla ehk ligikaudu 1 miljon eurot.

Regnumi portaali leiab ka Propastopi mustast nimekirjast, mis koondab Eesti suhtes vaenulikke meediaväljaanded, mida ei saa pidada tasakaalustatud ajakirjanduseks. Venemaa meedia puhul on nimekirja kuulumise kriteeriumiteks väljaannete sisu, oluliste inimeste seos Kremli võimuladvikuga, lisaks ka  Eesti liitlaste poolt neile seatud piirangud.

Fotod: ekraanitõmmised Regnumi lehelt