Helme Bideni-skandaal Kremli meedias

12.11.2020

Mart Helme USA valimissüsteemi aadressil tehtud süüdistused ning Joe Bideni ja tema poja korrupeerunud tüüpideks nimetamine kõlas Venemaa meediast võimsalt vastu.

Kümned artiklid kirjutavad nii isa ja poeg Helmede pühapäevastest väljaütlemistest, kui ka Mart Helme tagasiastumisest ja selle jooksul tehtud avaldusest.

Artiklites tuuakse uuesti ja uuesti esile Helme seisukohad, kuidas USA valimised on võltsitud, kuidas Joe Biden ja tema poeg on korrupeerunud tüübid ning kuidas USA puhul ei ole mõtet rääkida demokraatiast või õigusriigist.
Tagasiastumisest kirjutades tuuakse välja Helme sõnad, et Eesti meedia ei kirjuta tõde, millest kogu USA meedia on rääkimas ehk valimiste võltsitusest.

Lood tõstavad keskmesse need väljaütlemised, mis toetavad Lääne partnerite silmis Eesti maine kahjustamist. Neid tiražeeritakse ja levitatakse erinevalt „pakendatuna“ ning esitatuna erinevate nurkade alt.

Sarnaselt eelmise skandaaliga, hakkab ka selle kajastuste hulgast silma üks, mis erineb ülejäänud sõnumitest 180 kraadi.

Sel korral avaldab tähelepanuväärse materjali Regnum, kust leiab väljaande vaatleja Mihhail Demurini kommentaar pealkirjaga „Eesti poliitik on venelaste valimisõiguse vastu, kuid mõistab hukka USA valimised“.

Demurin kirjutab, et Mart ja Martin Helme ütlesid välja tõe, USAs pole demokraatiat ja õigusriiki ning USA valimiste tulemused on võltsitud. Samas toob autor välja, et Eestis endas pole võltsitud konkreetseid valimisi, vaid tervet valimiste süsteemi, kuna märkimisväärne osa Eesti elanikest on mittekodanikud ja jäetud seetõttu ilma poliitilistest õigustest ning EKRE on algatanud koguni mittekodanikelt kohalikel valimistel hääletamise õiguse äravõtmise.

Demurini sõnul ajendab Helmet sedasi rääkima tema valijaskond ning teeb omapärase torke: „Loodan, et Steve Bannon toetab ja aitab teda. Ja kui Trump saab valimisvõidu, seda rohkem on Helme hobuse seljas tagasi.“

Artikli ilmumise tausta annab ette teksti lõppu lisatud plokk „teema ajalugu“, milles tuuakse välja, et Eesti poliitilist elu suunavad kaks tegurit: Venemaa lähedus ning majanduslik seotus ning teisalt väliste tegijate poolt dikteeritud Venemaa-vastane poliitika, mille väljendusena tõstetakse esile natsismi rehabiliteerimist, venekeelsete elanike õiguste rikkumist, NATOga liitumist ning Venemaa-vastaste sanktsioonide toetamist.

Mihhail Demurin on Dünaamilise Konservativismi Instituudi programmidirektor ja analüütik, kes on olnud Venemaa välisministeeriumi Euroopa valitsuse peadirektori endine asetäitja ning tegelenud Balti riikidega.

Foto: ekraanitõmmis väljaandest