Propastopi raamatukogu – dokfilm „Propaganda – valede müümise kunst“

28.09.2020

Pisut vähem kui kolm nädalat on veel võimalik järelvaadata ETV2 kanalil eetris olnud dokumentaalfilmi „Propaganda – valede müümise kunst“.

Larry Weinsteini 58 minuti pikkune teos on tihe ja tempokas ülevaade propaganda ajaloost, olemusest ja kasutusvõimalustest. Film liigub mööda propaganda ajaloo olullisemaid teetähiseid, kirjeldab neid või intervjueerib nende hetkede võtmetegelasi.

Filmi alguses öeldakse, et see film on hoiatuslugu ja üleskutse tegutseda meie ajaloo ohtlikul hetkel ning järgnev tund seda ka kaasahaaravalt illustreerib.

Näiteks käiakse läbi Aleksander Suur ja tema roll propaganda ajaloos, kiriku jälg propagandale, filmi ja kunsti rollist inimeste veenmisel, sotsiaalmeedia poolt pakutavast toest inimestega manupuleerimisel ja paljud muud propaganda olemust avavad teemad.

Filmis on toodud kaamera ette näiteks Che Guevara ikoonilise plakati looja Jim Fitzpatrick, samalaadse Obama kampaaniaplakati „Obama hope“ looja Shepard Fairey,  ajakirja New Yorker legendaarne karikaturist Barry Blitt ja paljud teised ajalukku läinud persoonid.

Film on ühelt poolt ülevaade propaganda mõjust ühiskondade kujunemisel ning teisalt hoiatus selle tagajärgedest inimkonnale.

Film esilinastus 2019. aasta kevadel.